Велинград - online - Рекорден брой подписи срещу рудодобива 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Рекорден брой подписи срещу рудодобива
Публикувано 2015-03-03 23:43:55 от Темпо

Точно 2 месеца след създаването на Гражданска инициатива “За запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив” нейният председател Васил Тодев връчи на кмета Иван Лебанов и председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова 11 200 подписа. Подписката бе събрана по правилата на закона за пряко участие на гражданите и изразява волята на подкрепилите я жители на община Велинград над 18 години.

Представителите на местната власт получиха подписката в оригинал и в електронен вариант, каквото е изискването на закона. Срещата бе в кметския кабинет и в нея участваха членове на Гражданската инициатива, които активно работиха за събирането на подписката. Кметът Иван Лебанов подчерта пълния синхрон, в който гражданите, Общинска администрация и Общинският съвет казват твърдо “не” на минното дело на територията на нашата община и региона. Според него, като отпор на опонентите и тезата за големите инвестиции в рудодобива, успоредно с “не” на волфрама трябва да кажем “да” на проекта “Сютка”, защото той ще донесе нов поминък и работни места. Кметът посочи като пример Банско, Разлог и Добринище и прогнозира, че искането им развитие на зимния туризъм ще успее, защото са заедно. “Обиколил съм много зимни курорти в Европа и по света и съм видял, че там кабинката чака туристите, а тук е обратното”, каза кметът и настоя, че развитието на зимния туризъм не трябва да се концентрира само в Банско, защото в България има още много подходящи за целта региони. Ако Велинград успее да “върже” ски туризма със СПА чрез проекта “Сютка”, но курортът ще стане едно бижу. Чрез изграждането на лифт от Клептуза до връх Сютка ще се даде тласък и на летния планински, вело и еко туризъм. Кметът призова никога повече проектът “Сютка” да не се използва за политически цели, но да бъдем по-агресивни в отстояване интересите на Велинград и общината. Той благодари на членовете на гражданската инициатива и на всички, подкрепили подписката против рудодобива.
Г-жа Дияна Кехайова прие папките с подписите, като припомни голямата роля, която изигра първата подписка. Благодарение на заявената гражданска позиция преди общественото обсъждане за бъдещата волфрамова мина Общинският съвет прие 3 решения против рудодобива. Новата подписка също е израз на волята на жителите на общината, която местният парламент ще зачете. През март Общинският съвет ще разглежда програмата за развитие на туризма и г-жа Кехайова покани представители на Гражданската инициатива да се включат в обсъждането. Тя подчерта, че е важно велинградчани да знаят, че работата по проблема с рудодобива не е спряла и ще продължи.
“Нашата голяма цел е тук да няма рудодобив, искаме еко и вело пътеки, био производство, туризъм”, каза Цвета Андонова от Гражданската инициатива и предложи общината да помисли за обособяване на пазар за екологично чисти продукти от района, за да не продават хората по тротоарите и до гюмовете на Пазара.
Васил Тодев насочи вниманието на общинската власт към анализи, които сочат, че апетитите за развитие на рудодобива в Западните Родопи са много по-големи от намеренията за отваряне на волфрамова мина и специалисти прогнозират истински ренесанс на рудодобива. От името на Гражданската инициатива той предложи да бъде организирана кръгла маса, на която да бъдат поканени депутати и министри и да се обсъди бъдещето на региона с представителите на държавната власт. Важно е тази кръгла маса да бъде свикана в най-скоро време, за да се извадят на светло всички факти за съществуващи и бъдещи концесии и инвестиционни намерения. В обсъжданията трябва да участват и представители на Ракитово, защото в природата няма административни граници и рудодобивът ще засегне и съседната община. Като пример за алтернатива на мините В. Тодев посочи успешната акция за продажба на картофи от Кръстава в столицата, организирана преди седмици от сдружение “Байкария”.
Кметът Иван Лебанов подкрепи предложението за организиране на кръгла маса и за поредица от срещи по темата с депутати и министри. Той предложи Гражданската инициатива, Общинска администрация и Общинският съвет да излязат с обща декларация. Декларацията бе прочетена на сесията на местния парламент на 26 февруари 2015 г. от д-р Димитър Станчев, член на Гражданската инициатива.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай