Велинград - online - Туристки от Велинград участваха в юбилеен поход на жените 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Туристки от Велинград участваха в юбилеен поход на жените
Публикувано 2015-03-10 17:19:02 от Темпо

В чест на 3-ти март - 137 години от Освобождението на България от османско иго и 8-ми март - международния ден на жената, се проведе юбилеен 55-ти национален поход на жените. Той бе организиран от Българската федерация по туризъм с домакинството на туристическо дружество “Черноморски простори” Варна.

В мероприятието участваха 102 жени от страната. Дружество “Юндола” Велинград бе представено от 6 туристки: Неда Панайотова, Пенка Иванова, Цветанка Табакова, Веска Влахова, Магдалена Атанасова и Данка Тодорова.
От 27 февруари до 3 март групата премина по маршрут гр. Дългопол - язовир “Цонево” - с. Аспарухово - с. Партизани - комплекс “Камчия” - курорт “Златни пясъци” - Аладжа манастир.
Преходите опрез Камчийска Стара планина обогатиха познанията на участниците за историята, културата и природните забележителности на този край на България. Историческият музей в Дългопол притежавна уникална колекция от експонати от всички епохи от палеолита до късното Средновековие, съхранени са находки от сечива, монети, съдове от разкопки на славянско селище. В с. Аспарухово е запазено килийно училище, а черквата “Св. Параскева” 10 години е пренасяна тухла по тухла при построяването на язовир “Цонево”. Посещението на Аладжа манастир открива друга част от историята ни, свързана с духовността на българина през вековете - място, вписано в красивата природа на природен парк “Златни пясъци”, което го прави популярна туристическа дестинация.
По обявения маршрут се поклонихме пред паметници на загинали за свободата на България. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на войводата Христо Патрев, участник в Априлското въстание. Край село Партизани е изграден мемориален комплекс - 10-метров паметник и костница на 33-ма млади ремсисти и ятаци. В комплекс Щерба е запазено скривалището “Бункера” на партизанска чета “Народна дума” и паметници на ръководителите й. Венец бе поднесен и на паметника на загиналите подводничари през 1941 г. край устието на река Камчия. Историята трябва да се помни, а паметниците оставят следа в нея.
Красива е нашата България и в този край се насладихме на природния феномен “Чудните скали”, които със скалните си кули, изваяни от природата, приличат на средновековен замък, оглеждащ се във водите на язовир “Цонево”. Самият язовир е трети по големина в България, над него са изградени две естакади за автомобилен и железопътен транспорт. Тук се намират трите най-високи върха на Коджа Балкан - трите Каи, като първенец е Коджа Кая - 597 метра. Особено впечатлени бяхме от посещението на музея на космонавтиката и планетариума в санаторно-оздравителен комплекс “Камчия”, от беседата на космонавта-дубльор Красимир Стоянов, от филма за звездите и планетите, а също и от базата за обучение и почивка.
А каквото и да кажем за гостоприемството на домакините, ще бъде малко. Навсякъде ни посрещнаха с усмивки, фолклорни песни, поздравления и местни кулинарни специалитети. На връщане от Аладжа манастир туристите бяха привествани от бог Нептун, който проведе тържествено кръщение и даде морски имена на тези, които за първи път участват в похода. На гала-вечерята имахме удоволствието да се насладим на оперни изпълнения, на народни песни в съпровод на гайда, на неуморните кръшни български хора, в които основни танцьори бяха туристките от този незабравим юбилеен женски поход.
Туристки с многобройни участия в преходите бяха наградени с грамоти. Нашата участничка Неда Панайотова получи награда и грамота за най-старши участник и за над 20 участия в националните женски походи.
ТД “Юндола” Велинград

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай