Велинград - online - Музеят откри Програма Великден 2015 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Музеят откри Програма Великден 2015
Публикувано 2015-03-10 17:59:12 от Темпо

16 години с една неизменна цел - да бъде съхранена българската традиция за изписване на великденски яйца с восък по специфичния за Чепинския край начин. С това може да се гордее Историческият музей във Велинград, който на 5 март представи тазгодишната Програма Великден.

Програма Великден 2015 бе открита с Ателието за писани яйца, което има свеобразен 15-годишен юбилей. Честта да изпише първото великденско яйце се падна на Симона Гушевилова от СОУ “Васил Левски”, която от години посещава ателието и печели награди в конкурсите за писани яйца. На откриването дойдоха ученици от 5 училища: СОУ “М. Драгинов”, ОУ “Н. Рилски”, ОУ “Хр. Ботев”, СОУ “Св.св. Кирил и Методий” и СОУ “В. Левски”. Всяка седмица в четвъртък и петък от 15 часа тези, които проявяват интерес и желание, ще се обучават да пишат яйца по местната традиция заедно с ръководителя на ателието г-н Кръстьо Мичев, преподавател по изобразително изкуство в СОУ “В. Левски”. “В началото ръцете винаги малко треперят, но когато се работи бавно и с внимание, успехите идват”, каза г-н Мичев на тазгодишните участници в ателието.
С добре дошли и с пожелание да овладеят старинната техника те бяха приветствани от директора на музея Снежана Велева. Тя съобщи, че с най-красивите яйца ще бъде украсено Великденско дърво в двора на музея, а една част ще намерят място в подредения мартенски кът. Г-жа Велева благодари на съорганизаторите на Програма Великден 2015 - Община Велинград и фирма “ПЕТ” с управител Петко Русев. Успех и награди от традиционния конкурс за писани яйца, в който ателието ще участва със свой отбор, пожела етнологът в музея Георги Куманов.
На 17 март Програма Великден продължава с изложбата “Красота от близо и далеч” в Етнографския музей към БАН в София, организирана съвместно със Сдружението на чехи, словаци и приятели. Тя представя традициите на великденските яйца от три европейски страни - Чехия, Словакия и България, а участието на Исторически музей - Велинград ще препотвърди трайното място и постиженията на нашите майсторки на писани яйца.
Нашата изложба “Писани яйца от Чепинския край” тази пролет ще гостува в музеите в Исперих, Елена и Карлово, както и на Международната борса за културен туризъм във Велико Търново, по специално отправена към музея покана от домакините.
Работилници за писани яйца велинградският музей ще отвори в София, Пловдив, Исперих, Елена и Карлово, като по този начин ще продължи да представя и разпространява традицията от Чепинско.
За 15-ти път ще се проведе и конкурса великденско писано яйце за ученици от общината, който е кулминация на образователната програма и се организира от музея и Общинския детски комплекс. Кой ще спечели голямата награда - Сребърната писалка, осигурена от “ПЕТ” ЕООД и кои ще са победителите в отделните възрастови групи, ще разберем на 30 март.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води