Велинград - online - 3 март събуди българския дух 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

3 март събуди българския дух
Публикувано 2015-03-10 18:04:47 от Темпо

С възрожденския химн “Вятър ечи, Балкан стене” и парад-дефиле Представителният духов оркестър с мажоретен състав „”Димитър Мечев” даде начало на националния празник 3 март във Велинград. Големият брой хора в центъра на града привестваха възпитаниците на диригента Димитър Лазаров и ръководителката на мажоретките Биляна Масларова, чиито изпълнения събудиха патриотизма и спомена за героите, загинали за българското Освобождение.

На тях бе посветено и емоционалното слово на кмета Иван Лебанов, който определи 3 март като най-важния ден в нашата история и мерило за свободолюбивия дух на българина. Той припомни основните моменти от българското освободително движение, чиято кулминация са Априлското въстание и Руско-турската освободителна война и приноса на хилядите български опълченци, руски, белоруски, украйнски, румънски и финлански войници. Кметът рецитира куплети от три безсмъртни български стихотворения: „”Кат Русия няма втора тъй могъща на света” на П. Р. Славейков, одата „”Опълченците на Шипка” на Иван Вазов и Ботевия завет “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”.
На площада прозвуча българският хим и бе издигнат националният флаг. Поздравителни адреси към велинградчани за празника изпратиха посланиците на Русия В. Исаков и на Белорус Вл. Воронкович. Сред официалните гости на трибуната наред с кмета бяха председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, зам.-кметът и лидер на БСП Георги Янчев и общински съветници.
В програмата, водена от Иван Гергев, с музикален поздрав се включи Мария Нонева-Мичона. Много аплодисменти заслужиха децата от ОДЗ „Фантазия“, които пресъздадоха на сцената моменти от историческото минало под съпровод на любими български патриотични песни. Гост на празника на велинградчани беше народната певица Росица Пейчева, която сподели, че родопската песен е част от нейния живот и пя за всички дошли на площада. Празничното отбелязване на 3 март завърши с българско хоро, поведено от кмета Иван Лебанов.
Ден по-рано по традиция се състоя поклонение пред чешмата на Сярна баня, където през зимата на 1878 г. са посрещнати първите руски освободители в Чепинското корито. Председателката на сдружение „”Славяне” Людмила Кремова поздрави присъстващите, след което бяха поднесени венци и цветя от името на общината, политически партии, читалища, училища и граждани.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай