Велинград - online - Велинград в мартенски зимен капан 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинград в мартенски зимен капан
Публикувано 2015-03-10 18:12:05 от Темпо

Вместо с цветя и празнично настроение, 8 март 2015 г. ще бъде запомнен с 18-те часа без електричество, които парализираха живота във Велинград. Сутринта на 8 март на поредната сбирка на Кризисния щаб кметът Иван Лебанов обяви бедствено положение в общината.
Ето кратка хронология на събитията, които доведоха до бедствената ситуация:

6 март, петък
Продължителните валежи от обилен и мокър сняг създадоха първите кризисни ситуации. Дефилето Варвара - Велинград временно бе затворено за движение в едната летна заради паднала скална маса. Скалите бяха разчистени по време на визитата на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефа на Агенция “Пътна структура” Лазар Лазаров, които бяха на посещение в региона във връзка със свлачищата.
Около 11.50 часа паднала скална маса върху жп-линията в района на гара Цветино доведе до дерайлиране на теснолинейката. Движението на влака временно бе спряно, а пътниците извозени с автобуси.
Временно бе спряно движението и по пътя Велинград - Юндола, затворен заради аварирал ТИР. Сериозни затруднения имаше по пътя Велинград - Сърница.
Във Велинград паднали дървета върху електропроводници доведоха до спиране на тока в отделни райони, но авариите бяха своевременно отстранявани и ел. захранването възстановено. 7 март, събота
В събота Велинград осъмна без електричество и със снежна покривка от над 40 сантиметра. Същата бе ситуацията в съседните общини Ракитово и Сърница, както и в по-малките населени места. От “ЕВН” съобщиха, че на територията на Пазарджишка област 36 техни екипа се борят с изключилите 12 подстанции, собственост на Електроенергийния системен оператор. Допълнителна трудност бяха множеството паднали електропреносни стълбове и скасани ел. проводници. Една от авариралите подстанции бе във Велинград, но след работа през целия ден около 17.30 часа бе възстановено електроподаването в целия град.
Сутринта на 7 март кметът Иван Лебанов свика Кризистния щаб за борба с бедствия и аварии в състав: зам.-кмет Атанаска Хрисчева, зам.-кмет Георги Янчев, началник на РУП Велинград Йовчо Йовчев, управител на “ВКТВ” Борис Голомехов, д-р Атанас Ташев - управител на общинската болница, служители на Общинска администрация от различните звена - Стоянка Кърпачева, Петър Кондев, Станимир Живков, Иван Пукнев, Янка Петрова и представители на “ЕВН”, “Екотитан” и “Трансметал”. Възложени бяха конкретни задачи и бе решено, че към момента общината може да се справи със собствени сили със ситуацията и не е наложително да бъде обявявано бедствено положение. Това се потвърди и на работната среща в 16 часа, когато в отделни райони от града вече имаше ток.
8 март, неделя
Неделната сутрин обаче дойде с тревожни новини. През нощта на 8 март в 0.15 минути спря токът в целия град, след авария на главен електропровод. От “ЕВН” са успели да включат за кратко време резервен източник, но по-късно и той е аварирал. В Кризисния щаб бе съобщено, че не е локализирано мястото на повредата и затова няма гаранции кога тя ще бъде отстранена и токът пуснат. Паднали дървета скъсаха 20-киловолтов електропровод в района на Начовото, където достъпът бе единствено пеша.
Голям проблем бе липсата на комуникации, защото на 8 март спряха да работят и мрежите на основните мобилни оператори. Това доведе до липса на възможности за координацията между отделните екипи и Кризисния щаб. Преценката на членовете на щаба бе, че на този етап общината няма как да се справи сама и е нужно да бъде обявено бедствено положение и да се иска помощ от държавата.
Голям брой селища от общината се оказаха откъснати от света: напълно непроходим бе пътят за Абланица; пътят Велинград - Сърница бе “пробит” само до разклона за Кръстава и движението по-нагоре бе невъзможно; без път и под метър и половина сняг остана Бозево. В посока Юндола сигнали за бедстващи туристи дойдоха от хижата на Куртово, а на Белмекен останаха изолирани сред 2 метра сняг и огромни снежни преспи около 100 спортисти, между които 40 автомобилни състезатели. Силните снегонавявания не позволиха роторните машини да почистят пътя и да освободят хората от мартенския зимен капан. Хубавата новина бе, че пътят Велинград - Варвара е проходим за леки автомобили при зимни условия. Това позволи зареждането на магазини с хляб от Пазарджик и прибирането на туристите, избрали да посрещнат 8 март във Велинград. В тежка ситуация бе родилка от Сърница, която успя да стигне до Велинград с помощта на противопожарен автомобил и медицински екип, след което бе транспортирана до болница в Пазарджик.
Екипите на общината, “ЕВН”, Пожарната, горски стопанства, “Еко Титан”, “Трансметал” се поздравиха с успех, след като минути преди 18 часа на 8 март електрозахранването на Велинград бе възстановено. Курортът остана без ток в продължение на близо 18 часа и то точно през празничния уикенд, когато по традиция посреща множество гости.
Част от мерките в рамките на бедственото положение е обявеното 3-дневно спиране на учебните занятия за училищата и детските градини в общината. Училищата и детските градини няма да работят на 9, 10 и 11 март 2015 г.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай