Велинград - online - Държавна и местна власт учат уроци от бедствието 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Държавна и местна власт учат уроци от бедствието
Публикувано 2015-03-17 09:27:34 от Темпо

Вечерта на 10 март (броени часове след като Велинград светна), Кризисният щаб в общината бе посетен от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР. Той бе посрещнат от кмета Иван Лебанов, който отчете обстановката към момента и благодари на всички екипи, помогнали за овладяване на бедственото положение и нормализиране на обстановката
. Няма бедстващи хора на наша територия, подчерта кметът и посочи, че същия ден общината е осигурила 150 литра нафта, за да помогне за отоплението на хижа “Христо Смирненски” на Куртово. За момента най-критична е ситуацията в Бозево, което остава откъснато от света, но има ел. захранване от ЧЕЗ чрез съседната община Якоруда, храна и медикаменти.
В срещата наред с членовете на Кризисния щаб участваха още областният управител Трендафил Величков, началникът на областната дирекция на Пожарната Иван Панайотов, инж. Бъндев от ЕВН, г-н Иванов от “Еко Титан”. Гл. комисар Николов поиска да бъдат очертани основните проблеми, за да се направят изводи и извадят поуки от бедственото положение.
ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ: ЛИПСАТА НА ИНФОРМАЦИЯ
Кметът Иван Лебанов посочи, че недоволството на хората е било най-вече заради липсата на информация и всеки е питал “Кога ще пуснат тока?” Бъркотия създаде и прессъобщение в националните медии, че във Велинград има ток и то точно в деня, когато градът остана без ел. захранване повече от 30 часа. Ситуацията се отрази сериозно в част от хотелите, които се оказаха без алтернативни начини за ел. захранване. Трудности имаше в санаториумите и социалните заведения за деца и възрастни, но те бяха преодолени, включително и с помощта на доброволци. Кметът благодари на всички служители на местните горски стопанства и на фирмите “Братя Коцеви” и “Трансметал”, които са се отзовали с бригади и техника. Липсата на точна информация се отразява и на туризма - част от резервациите са отказани, въпреки че ток вече има.
УРОК ОТ БЕДСТВИЕТО: НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА САМО НА МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ
Сградният фонд издържа, но клетките на мобилните оператори паднаха, каза главният архитект Тодор Енев. Като извод от кризата той посочи, че са разчитали на здрави и стабилни мобилни комуникации, но това се е оказало грешка и трябва да се поддържат собствени системи за връзка и вътрешни телефонни централи. Според Т. Енев е нужно на държавно ниво да се постави въпрос за захранването на GSM клетките само с ел. ток. Голяма грешка на мобилните оператори е, че за да се предпазят от кражби, са оставили малки количества дизелово гориво за клетките и така лишиха клиентите си от комуникации точно в най-кризисните дни и часове.
В продължение на часове и денонощия хората в бедстващите райони останаха без мобилни връзки, включително на места и без възможност да наберат дори телефон 112. Проблемът рефлектира и в ЕВН - дружеството има собствени релейки, но не навсякъде, а когато служителите работят на терен, разчитат на мобилни телефони, които в случая не изпълниха основното си предназначение.
Според Николай Николов сривът на мобилни комуникации води до един от основните изводи от кризата. Държавната КРС ще даде честоти за кметовете, които да се ползват в такива ситуации. Ще се мисли и за осигуряване на връзка с радиостанции и релейки. Той обеща, че общините в бедствено положение ще могат да разчитат на извънредни пари от Междуведомствената комисия. Предстои голям преглед на цялото законодателство, свързано с проблема.
Областният управител Трендафил Величков постави друг важен проблем:
ПЪТЯТ ДО КУРТОВО И БЕЛМЕКЕН - НИЧИЙ?
Г-н Величков пристигна във Велинград от Куртово, където часове по-рано бе отворен пътят за хората, които от 7 март бяха блокирани в хижата. Той обърна внимание върху факта, че в района граничат три общини - Белово, Якоруда и Велинград. Но по документи част от пътя до Белмекен е ничий, никой не е собственик и всички могат да си прехвърлят отговорността за неговото стопанисване и почистване. От години пътят се чисти от “Еко Титан”, разходите са за сметка на община Велинград, но данъчните приходи отиват в община Якоруда. “Ако пътят бъде даден на община Велинград, ние ще си поемем отговорността, имаме достатъчно опит, за да го стопанисваме добре”, каза кметът Лебанов.
На финала на срещата гл. комисар Николов се обърна към кмета Иван Лебанов и Кризисния щаб с думите: “Заслужавате похвала. Като впечатление отвън: обстановката при вас беше изключително тежка, но се работеше спокойно. Не дадохте жертви и благодаря за това, което сте направили.”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай