Велинград - online - Балотаж ще реши битката за Сърница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Балотаж ще реши битката за Сърница
Публикувано 2015-03-17 09:37:28 от Темпо

С 1415 гласа кандидадът за кмет на община Сърница от ДПС Неби Бозов поведе пред кандидата на ГЕРБ Мустафа Аликанов, който бе подкрепен от 944 избиратели. Тази неделя се чака оспорван балотаж и битка за разпределение на бюлетините, пуснати за другите двама кандидати: Кемал Тинев от Реформаторския блок, който спечели 707 гласа и Кемал Байрактар от Нова алтернатива с 44 гласа.

В голяма степен вотът повтори разпределението на силите от редовните местни избори преди 4 години. Тогава кметският пост в Сърница беше спечелен от Мустафа Аликанов от ГЕРБ след балотаж, на който водеше ДПС. Различното към днешна дата е сериозното присъствие на РБ. В дните преди изборите кандидат-кметовете от ГЕРБ и РБ в Сърница публично обявиха, че в случай на балотаж няма да дадат подкрепа за никой - позиция, остро разкритикувана в изборния ден лично от премиера Бойко Борисов. Така преди балотажа ключов остава въпросът дали РБ ще вземе политическо решение за подкрепа на коалиционния партньор, дали неговите избиратели биха го изпълнили или изборът им ще се ръководи от други правила.
Стиковката между ГЕРБ и РБ ще бъде ключова и за работата на 11-членния Общински съвет. В него ДПС има най-много мандати - 5, следван от ГЕРБ с 4 и РБ с 2, които могат да постигнат мнозинство. Точният поименен състав на съветниците ще стане ясен тази седмица, след отчитане и на преференциалното гласуване, което за първи път се случи на местните избори в Сърница и доведе до 500 невалидни бюлетини.
Последната седмица преди първите местни избори в община Сърница на 15 март 2015 г. бе белязана от бедствено положение заради снега и липсата на ел. ток и ескалиращи политически скандали. Докато в Сърница валяха взаимни обвинения коя партия по какъв начин купува гласове - ориз, брашно, часовници, броеници, 20 лева и т.н., на 13 март скандалът се пренесе и в Народното събрание. От парламентарната трибуна народният представител от ДПС Марияна Георгиева постави въпрос защо най-новата българска община Сърница отсъства от програмата за управление на правителството и така е застрашена да не може да кандидатства за европейски средства и дори да бъде закрита. Председателят на НС Цецка Цачева прекъсна заседанието, ДПС излезе с остра декларация, а от Министерството на регионалното развитие побързаха да успокоят, че допуснатата “техническа грешка” няма да лиши община Сърница от инвестиции.
Изборният ден протече също в атмосфера на противопоставяне и напрежение. В петте избирателни секции (3 в Сърница и по една в Побит камък и Медени поляни) право на глас имаха 4255 избиратели. Социолози припомниха, че на местните избори през 2011 г. в трите населени места на новата община право на глас са имали 3757 човека (500 души по-малко!) и отново поставиха темата за абсолютно необходимото прецезиране на избирателните списъци.
За да се гарантира провеждането на вота, бяха осигурени агрегати за секциите и Общинската избирателна комисия, но ток имаше и не се наложи да бъдат използвани. Щабовете подадоха общо 5 жалби за неправомерна агитация и натиск в деня на изборите, но ОИК ги отхвърли.
Избирателната активност достигна 74%, което е обичайно за местен вот в тези населени места. Очаква се тя да бъде висока и на предстоящия на 22 март балотаж, нивото на политическите страсти - също.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България