Велинград - online - Красотата на писаните яйца грейна в Етнографския музей в столицата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Красотата на писаните яйца грейна в Етнографския музей в столицата
Публикувано 2015-03-24 09:55:30 от Темпо

В рамките на Програма Великден 2015 на Историческия музей на 17 март в залите на Етнографския музей при БАН, със съдействието на членовете на Чехословашки клуб “Т.Г. Масарик” - България бе подредена изложбата “Красота от близо и далеч. Великденски яйца от Чехия, Словакия и България”.

Тя е посветена на великденските обичаи и традиции в трите страни и показва над 540 образци на великденски яйца, рисувани и украсени чрез традиционни и модерни техники, прилагани в Чехия, Словакия и България. Представени са 24 различни техники за украсяване на великденските яйца, защото всяко писано и шарено яйце символизира Възкресението, живота и любовта, а според изписването си носи и своето послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие. Изложбата “Красота от близо и далеч” бе представена от председателката на сдружение “Т.Г. Масарик” Ярослава Мичекова и бе открита от директора на Етнографския музей при БАН доц. д-р Петко Христов.
За велинградското участието в изложбата директорът на Историческия музей Снежана Велева каза, че то е второ и е осъществено с помощта и съдействието на Общината и на съвместната работа на музея със сдружението на чехи, словаци и приятели от Пловдив. Първата ни среща бе във Велинград с две изложби на сдружението, посветени на Великден и Коледа. Втората е една съвместна изложба в Пловдив и тази година отново съвместна изложба в залите на Етнографския музей при БАН. Със заслужена гордост отбелязваме, че Историческият музей във Велинград притежава най-голямата колекция на великденски яйца в страната - над 2000 броя и има и зала с постоянна изложба с повече от 600 яйца. Г-жа Велева пожела светли Великденски празници на етнолога на Историческия музей Георги Куманов, на доц. Светла Ракшиева и на президента на фирма “ПЕТ” Петър Русев за възрожденския им ентусиазъм и постоянство при популяризирането на велинградските писани яйца у нас в чужбина.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай