Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ: ОТВОРЕНО ПИСМО от Младежки духов оркестър и мажоретен състав “Димитър 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПРЯКА РЕЧ: ОТВОРЕНО ПИСМО от Младежки духов оркестър и мажоретен състав “Димитър
Публикувано 2015-03-24 10:10:40 от Темпо

Напрежението в Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” отново ескалира. Преди около две седмици диригентът Димитър Лазаров подаде оставка, което доведе до пореден трус в състава. Публикуваме Отвореното писмо, което музикантите и мажоретките са адресирали до: кмета на Община Велинград, Общински съвет - Велинград, Комисията за закрила на детето-Велинград, избраните от Област Пазарджик в 43-то Народно събрание депутати, медиите. В навечерието на 50-годишнината на Духовия оркестър страниците на “Темпо” са отворени за всички мнения по проблема, защото той засяга една от емблемите на нашия град и трябва с общи усилия да стигнем до отговорни, верни и работещи решения.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Ние сме оркестранти и мажоретки на състав, създаден преди петдесет години, лауреат на редица национални и международни конкурси. Настоящето отворено писмо публикуваме, за да дадем гласност на проблемите между нас като самодейци и ръководството на читалище “Отец Паисий-1893” Велинград, застрашаващи съществуването на състава ни. Ние сме непълнолетни в мнозинството си, но все пак сме български граждани, и колкото и незначителен в очите на някого да изглежда проблемът ни, молим да ни обърнете внимание, защото за нас е изключително важен. Не знаем кой в случая е компетентният орган - дали администрацията, дали Комисията за закрила на детето, дали Министерство на културата, дали Сметната палата, дали избраните от нашата област депутати и затова пишем до всички с молба за помощ.
По същество: в града ни е публично известен конфликтът между председателя на читалищното настоятелство на читалище “Отец Паисий-1893” г-н Цветан Котев и диригента на състава ни г-н Димитър Лазаров. Заставайки зад решение на читалищното настоятелство (което предполагаме, че е било зле информирано за истинското състояние на нещата), г-н Котев уволни диригента ни през м. ноември 2014 г. След протести на членовете на оркестъра и мажоретния състав, диригентът на оркестъра Димитър Лазаров бе върнат на работа, но условията, при които бе принуден да работи, създадоха нетърпима атмосфера и той бе принуден да подаде оставка.
При разговор с мажоретния състав г-н Котев, председател на читалищното настоятелство, който е в основата на конфликта, разиграл се пред очите ни, започна да ни обяснява, че възнаграждението на диригента е много високо без той да си уплътнява времето, че се налага участие на мажоретките на Тържеството на водата, което ще се проведе на 22.03.2015 г., като при добро желание от наша страна сме могли да участваме “на запис” и без оркестър.
Уважаеми дами и господа, ние сме едно цяло - духовият оркестър с мажоретен състав, като танците са поставени по начин, по който участието на оркестъра е задължително. Поехме ангажимент да участваме в празника на 22.03.2015 г. с единствената цел да не посрамим града си, като ще вложим всички усилия, на които сме способни и в знак на благодарност към Община Велинград за подкрепата, която ни е оказвала в годините. Правим го за всички, за целия град и имиджа му, но молим да ни чуете и вие, като вземете отношение по съществуващия проблем. В града ни Настоятелството и в частност г-н Котев разпространяват неверните твърдения, че оркестър съществува, че всичко е наред, че дори да се разпадне основният състав, след две-три години ще има нови оркестранти, което означава, че градени петдесет години традиции рухват, че вложени в подготовката на оркестранти и мажоретки средства отиват “на вятъра”, както не е вярно и това, че г-н Лазаров ни е изоставил, а истината е, че той просто не може да работи в условия на професионално и човешко унижение и незачитане; не е вярно, че новоназначеният от г-н Котев диригент не може да работи, защото г-н Лазаров е взел партитури на читалището. Истината е, че е взел само своите оркестрации, които безплатно е изработил и предоставил конкретно за нашия състав и по наша молба, защото една или друга пиеса са ни харесвали и сме пожелавали да бъде поставена.
Считаме за редно да знаете, че г-н Котев заяви на всеослушание, че всички оркестранти са длъжни да идват на репетиции, като “на когото не изнася, може да напусне” и с г-н Рашков - организатор на оркестъра, приканиха две от солистките на оркестъра да го напуснат, вместо да се налага да отговарят на въпросите им. Твърдим, че от една страна ни третират като възрастни, когато ни обясняват какво сме длъжни да направим, а от друга страна не желаят да разговарят с нас, като ни обясняват, че сме непълнолетни и от нас нищо не зависи.
Считаме за редно да знаете и това, че на последното отчетно-изборно събрание сегашното ръководство на читалището доведе непознати никому сервитьори и служители на близки до читалищното ръководство фирми, които срещу внасяне на членски внос от по 2 лева бяха допуснати да гласуват и да изберат сегашното настоятелство. Но нашите родители, които искат да вземат отношение към създалата се криза в доверието между ръководството на читалището от една страна и нашия самодеен колектив - духов оркестър и мажоретки от друга, през м. ноември и декември 2014 г. не бяха допуснати да бъдат приети за членове на читалището с аргумента, че читалището нямало квитанции, за да си платят членския внос, не можело да се плати по банков път и не им предоставиха банкова сметка по която да платят. Ние пък не сме членове на читалището, защото сме непълнолетни... В читалищното настоятелство НЯМА наш представител, бивш член на състава или родител.
Това са само част от проблемите, от които по някаква причина Община Велинград създава впечатление, че се дистанцира. Дали това е предизборен ход не знаем, но такова поведение едва ли е в обществен интерес. Считаме, че са нарушени и нашите права - ние сме живи същества, обичаме танца, музиката и изкуството, а още преди да имаме право да гласуваме, виждаме явни несправедливости, с които ни обясняват, че нямаме право да се борим. Не искаме да виждаме и това как някой си измива ръцете с обяснението, че има читалищно настоятелство, което отговаря за нас - ако то не работи в обществен интерес, кой да ни помогне?! Или и ние, а и нашите родители, трябва да се примиряваме и да бъдем послушни, за да сме доволни?! Молим да направите проверка и да не позволите един състав, създаден през 1965 г., вместо през настоящата да чества своя юбилей, да бъде унищожен...
Нашето виждане е, че всички, които рушат вместо да изграждат и развиват създадената с толкова усилия, труд и любов културна институция - Младежки духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” Велинград - гордост за града ни, просто е редно да си тръгнат, за което ги призоваваме!
Приканваме и обществеността на Велинград да вземе становище по случая.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай