Велинград - online - Министерствата на туризма и енергетиката с различни позиции за волфрамовата мина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Министерствата на туризма и енергетиката с различни позиции за волфрамовата мина
Публикувано 2015-03-24 10:21:18 от Темпо

На 20 март в рамките на парламентарния контрол двама депутати от Пазарджишкия избирателен район поставиха въпроси, свързани с инвестиционните намерения за добив на волфрамови руди от находище “Грънчарица Център” в община Велинград.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гечев отправи въпрос към министъра на туризма Николина Ангелкова, а колегата му от Атака Станислав Стоилов към министъра на енергетиката Теменужда Петрова. Оказа се, че в позициите на двете министерства има различия.
Министерство на туризма подкрепя хотелиерите във Велинград в позицията им срещу добива на волфрамова руда от района, се казва в отговора на министъра на туризма Николина Ангелкова. Според нея районът има потенциал да се развие като зимен туристически център, което е заложено в проекта за зимен курорт под връх Сютка и като дестинация за археологически, природен, ловен и риболовен туризъм, в резултат на реализацията и разработването на археологически терени и обекти. 3000 жители на Велинград са заети в целогодишно в сферата на туризма, като техният брой може да се увеличи многократно, ако се разработи районът. Затова и Министерството на туризма се обяви срещу концесията за добив на руда с волфрам - позиция, която бе декларирана официално и преди проведените през ноември 2014 г. обществени обсъждания на инвестиционните намерения на фирма “Ресурс 1” за рудодобив от находище “Грънчарица Център”.
От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че през 2003 г. дружеството “Ресурс 1” АД Пловдив е проверило и установило запаси от волфрам в района на Велинград, което е второто в Европа със сериозен икономически потенциал. След извършени геоложки проучвания и удостоверение за търговско откритие дружеството е определено за концесионер за добив на подземни богатства за срок от 35 години - пряко и без конкурс. Според министъра на база на разчетите на кандидата концесионер средногодишното плащане е определено в размер на 812 708 лв. 50% от постъпленията (над 400 000 лв.) ежегодно ще бъдат отчислявани по бюджетната сметка на Община Велинград. “Реализирането на инвестиционното намерение е в положителен аспект, но следва да се осъществи със съгласието и подкрепата на местната власт и при пълното спазване на законодателството в областта на опазване на околната среда”, смята енергийният министър.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай