Велинград - online - Заветите на Дружба “Родина” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Заветите на Дружба “Родина”
Публикувано 2015-03-31 09:06:32 от Темпо

Всеки българин знае “Горда Стара планина”. Заслужава да припомним: през 1938 г. песента по текст на учителя Цветан Радославов е обявена за химн на Дружба “Родина”. Години по-късно, през 1964, тя става химн на България. Факт от историята, който е показателен за позициите и мисленето на хората, създали Дружба “Родина”.

Вечерта на 27 март този факт бе припомнен от председателя на Дружба “Родина” във Велинград Емил Моллов. Родинци, сред които председателят на националната Дружба “Родина” академик Георги Марков и секретарят Петко Колев, заместник-кметът Георги Янчев, учители и ученици от СОУ “Васил Левски” и граждани се събраха в Художествената галерия, за да отбележат 75 години от създаването на Дружба “Родина” в Чепинския край.
Срещата, водена от Мария Чорбаджиева, започна с български песни и танци в изпълнение на ансамбъла за автентичен фолклор от Драгиново с ръководител Грета Кадьова. Точно избраното начало зададе онази атмосфера на родолюбие и желание за запазване на българските корени, които са водели в делото им първите родинци в нашия край - имамът на Драгиново Мустафа Шарков и пасторът евангелист от Лъджене Герасим Попов, които през 2010 г. посмъртно бяха удостоени със званието “Почетен гражданин на Велинград”. За тяхния житейски път, пълен с изпитания и превратности, разказа Емил Моллов. Той цититра думите на Мустафа Шарков от статията “Роби на невежеството”, писана през 1938 г.: “Вярата се определя от разбирането, а националността от кръвта.” И днес основната цел на Дружба “Родина” е защитата на българския произход на българите мюсюлмани срещу измамния модел за поставяне на равенство между етнос и религия. В настоящия момент, когато по места се надига радикален ислям, Чепинската долина е надежден модел за разбирателство, сътрудничество и верска толерантност, каза г-н Моллов. Специална благодарност той изказа към краеведите от Дружеството за защита на Родопите Георги Пашов и Костадин Ушев, с чиито неуморни усилия бе възстановена Дружба “Родина” във Велинград и към учителите по история в СОУ “В. Левски” Радка Тотолакова, Керче Бакалова и Валентин Балов, които предават искрата на младото поколение. Техни възпитаници показаха презентация с много факти и непоказвани досега снимки от дейността на Дружба “Родина” в Чепинско.
Кратки, но емоционално заредени бяха словата на акад. Георги Марков. Неговият призив бе за запазване и следване на заветите на основателите на Дружба “Родина” и “Да живее България!”
Патриотичен финал на юбилейното тържество бяха песните на група “Вела” към читалище “В. Левски” с ръководител Иван Пещерски, които закриха срещата с “Питат ли ме дей зората”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води