Велинград - online - Стотици се хванаха на пролетно хоро 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Стотици се хванаха на пролетно хоро
Публикувано 2015-03-31 09:22:07 от Темпо

На 28 март 2015 г. във Велинград 35 състава от цялата страна - с 9 повече от миналата година, се хванаха на голямо българско хоро. Четвъртото издание на фестивала “Пролетно хоро” събра стотици любители на народните танци и сложи началото на инициативата “Да развеем българското знаме”. Фестивалът се превърна в чудесен празник на българското, за което помогна и Баба Марта, която в деня на хорото спря дъжда и напомни, че пролетта дойде.

“Пролетно хоро” започна в залата на стадиона, чийто покрив бе спешно “позакърпен” след сериозните щети, нанесени от тежкия сняг и дъждовете. Първи на хорото се хванаха танцьорите от ансамбъл “Елица” - Пазарджик. Кметът Иван Лебанов откри фестивала с допълнената поговорка “Който пее и играе, зло не мисли” и каза на всички участници, че винаги са добре дошли в СПА столицата на България и Балканите. Откриването уважиха народните представители от ГЕРБ Димитър Гечев и Десислава Костадинова. Като член на Комисията по медии и култура тя изтъкна, че няма по-добра оценка за подобно събитие от броя на участниците. Академик Георги Марков, председател на националната Дружба “Родина”, припомни, че където и да са по света, българите се хващат на хоро. Аплодисменти изпратиха неговия призив “Долу чалгата, да живее българското народно хоро!” Приветствие от името на ГЕРБ - Велинград поднесе Костадин Коев.
Водещата Мария Чорбаджиева определи фестивала като ден на хубавите български хора, които имат своите пазители. От името на организаторите - сдружение “Пролетно хоро” с председател Иван Пещерски, Дружество за защита на Родопите и Дружба “Родина” благодарности получиха приятелите, помогнали за провеждането на фестивала: Община Велинград, Ротари клуб Велинград, ПП ГЕРБ, Изи Кредит.
Програмата на фестивала, който няма конкурсен характер, откриха символичните домакини от велинградския танцов клуб “Надежда” с ръководител Надежда Камбурова. Те изпълниха подготвената специално за фестивала хореография с традиционни за нашия край песни и танци в съпровод на Мъжката фолклорна група и народния оркестър към читалище “Св.св. Кирил и Методий” в кв. Чепино. Танцьорите показаха “висш пилотаж”, като едновременно танцуваха и пяха.
Танцов клуб “Надежда” получи първото от общо 35 български знамена, осигурени с помощта на Ротари клуб - Велинград. С българско знаме начело всеки от 35-те състава взе участие в дефилето от стадиона до центъра, което тази година бе водено от оркестър от Разлог с две зурни и тъпан. На централния площад участниците изпълниха общо 6 хора от 6 български фолклорни области под съпровода на оркестър “Роял бенд” от Благоевград.
Тази година интересът към фестивала “Пролетно хоро” бе много голям и напълно заслужен. Включиха се трите танцови клуба от Велинград - “Росица”, “Елица” и “Надежда”; за първи път участваха танцьори от Ракитово - детският състав “Силивряк”; дойдоха любители на народните хора от далече - Шумен, Исперих, Враца, Несебър и от близо - Панагюрище, Белово, Мало Конаре. Наред с традиционни вече участници като групата от Бистрица “премиера” направи танцов клуб от Тополовград, съставен изцяло от общински служители.
“Пролетно хоро” се превърна в празник и за велинградчани и гостите на курорта. Браво на организаторите от сдружение “Пролетно хоро” и на всички, които (по един или друг начин) се хванаха на хорото!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола