Велинград - online - Очаква ни много труден летен сезон 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Очаква ни много труден летен сезон
Публикувано 2015-03-31 09:28:30 от Темпо

Само 4 месеца след създаването на новото Министерство на туризма Николина Ангелкова - първият министър на този толкова важен за Велинград сектор, посети нашия град. На среща с представители на местния туристически бранш и кметове от област Пазарджик в хотел “Рич” тя сподели, че обикаля страната, за да се запознае с проблемите на място.

В разговора по най-актуалните проблеми на местния туризъм се включиха областният управител Трендафил Величков и заместниците му Гинче Караминова и Стефан Мирев, депутатите от ГЕРБ Десислава Костадинова и Димитър Гечев, кметовете на общините Стрелча, Септември, Брацигово, Батак и Ракитово, зам.-кметът на Велинград Ат. Хрисчева, председателят на БХРА Благой Рагин.
“Очаква ни много труден летен сезон, но нека да бъдем позитивни и да не чертаем апокалипсис”, подчерта министър Ангелкова. Данните сочат сериозен спад на туристите от Русия и Украйна, те са водещите, но не и единствените пазари за българския туризъм. Най-големите пазари, от които има заявен интерес да Германия, Латвия, Литва, Полша, Франция и Австрия. Правителството работи за облекчаване на визовия режим, за осигуряване на повече спокойствие и сигурност в курортите. Друга голяма част от усилията са насочени към рекламата на страната ни по най-големите паневропейски телевизии. Клипът на България ще има повече от 20 000 излъчвания на целевите пазари, държавата ще участвата на всички големи туристически борси и изложения. За съжаление там представянето на българските местни власти и туристически организации е под 1%, а присъствието е много важно и министър Ангелкова призова за по-голяма активност. Като пример тя посочи, че на най-престижната борса в Русия “Интермаркетс” туристическият бранш е имал само 4 представители, от които 3 са базирани в Москва. През юни МТ ще организира обсъждане за националната реклама през 2016 г. - къде и пред кого ще се рекламира българският туризъм.
Сред приоритетите на правителствата е насърчаването на развитието на ски туризма, но не само в големите курорти. Николина Ангелкова съобщи, че от кметовете на Велинград и Ракитово е получила документите за проекта “Сютка” и подробно ще се запознае с него. По отношение на ски туризма са приети две нови наредби за ски пистите и патрулите, които ще действат от октомври 2015 г. В момента се работи по наредби за категоризация на хижите и за специален статут на националните курорти, какъвто е и Велинград. Позицията на министъра: “Докато тук от 15 години тече дискусия за ски туризма, Турция вече строи лифт с дължина 8.5 километра. Лифтовете са най-зеленият транспорт, не пречат на природата, а икономиката може да се развива само с инвестиции, но по правилата”.
Туризмът в България е 100% частен, но без спазване на общи условия не може да имаме продукт и обслужване, с които да задържим интереса на туристите към нас като дестинация. В същото време браншът не е обединен, в момента в Националния туристически регистър има над 190 сдружения и при такава фрагментация е много трудно да изберем партньори за публично-частни проекти, каза г-жа Ангелкова.
Като важна за бранша тема тя открои концепцията за туристическото райониране, която “не е перфектен документ”. Темата се обсъжда от 50 години и въпреки многото възражения МТ реши да приеме концепцията, за да се започне работа. Обособените 9 туристически региона са доброволни организации, те не ограничават никого, не пораждат задължения, а създават възможности за фокус върху маркетинга и рекламата на силни регионални брандове, подчерта министърът на туризма.
Областният управител Трендафил Величков съобщи, че по идея от община Ракитово имаме предложение за обособяване на туристически регион с името “Терра Бесика” (“Земята на бесите”). С оглед природните дадености акцентът ще бъде върху СПА и ски туризъм. Председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов, който бе домакин на срещата, изрази мнение, че туристическото райониране поставя Велинград в район Смолян, което обезсмисля статута ни на СПА столица на България и Балканите. Според министър Ангелкова, за да се отговори на изискванията на всички 265 общини, то туристическите райони трябва да станат поне 265. Логиката на районирането е по места да се обединяват усилия и то доброволно, без да има нищо задължително. Кметът на Стрелча Иван Евстатиев подчерта, че заложените 6 милиона за реклама в националния бюджет не са достатъчни и трябва да се настоява пред ЕС за специална оперативна програма “Култура и туризъм”. Свилен Топчиев, председател на сдружение “Суткя” - Ракитово, подкрепи разработването на подрайон “Терра Бесика” и постави проблема за многото местни обекти с национално значение, които не са разработени пореди липсата на довеждаща инфраструктура. Той препоръча министерствата на туризма, културата и регионалното развитие в екип да разработят подходите към обектите и да се отделят средства, за да може туристите да стигнат до тях. Важно е и взаимодействието с министерството на земеделието, защото по Програмата за развитие на селските райони с малки проекти могат да се решат редица местни проблеми на туристическия бранш.
Министър Ангелкова отговори, че комуникацията между министрите е ежедневна, но за разлика от други сектори, за които има отделни оперативни програми, туризмът е хоризонтален сектор и пари за него са заложени в различни проекти и програми. Тя препоръча да се търсят възможностите не само на оперативните, а и на многото трансгранични програми.
Председателят на Гражданската инициатива за запазване на Велинград като екологично чист регион и на сдружение “Байкария” Васил Тодев насочи вниманието към факта, че природният ресурс прави туризма и затова не бива да бъде унищожаван. Той попита министър Ангелкова “Какво ще направите, за да не се стигне до добив на волфрам, злато, сребро, а дано не и уран, в нашата част на Родопите?” и я помоли да запознае премиера и МС със събраните в община Велинград над 11 2000 подписа против рудодобива, които са показателни за мнението на местната общност. В. Тодев постави акцент и върху уникалното биоразнообразие в Западните Родопи, което също води туристи и трябва да бъде запазено. “Министерството на туризма има категорично становище, че няма да подкрепи дейности, които не водят до устойчиво развитие на туризма”, отговори Н. Ангелкова и припомни, че тази официална позиция е изразила още преди обществените обсъждания за волфрамовата мина през ноември 2014 г.
“Проблемът с рудодобива се насажда в нашата община. Не искаме да убиваме инвестициите, но не искаме и да се убива туризмът. 29 съветници от 7 различни политически групи сме твърдо против минната промишленост. Ще поканим и съседните общини да ни помогнат и да създадем сдружение, което да се противопостави на рудодобива. Нашето богатство и поминък са минералните води. Здравето е на първо място, след това всичко останало”, каза председателят на Общински съвет - Велинград Дияна Кехайова. Тя също призова министър Ангелкова да уведоми министерствата на икономиката и енергетиката за нагласите на местните хора. “Имате нашето съдействие, ще информирам колегите”, ангажира се Н. Ангелова. В допълнение Мрамор Полежански окачестви доклада за ОВОС на волфрамовата мина като позор за научната мисъл, правен от зависими експерти и обвини МОСВ, че системно се изготвят такива документи.
От община Пещера и сдружение “Суткя” поставиха проблема с липсата на закон за пещерите, които са национални туристически обекти. България е единствената европейска страна без такъв закон, пещерите са обект на разграбване и вандализъм и затова Българската федерация по спелеология е разработила проектозакон, с който ще запознае и МТ. За повече контрол във всички сфери на туризма настоя и София Ключкова от инициативния комитет “Да поработим за Велинград”.
Г-жа Ангелкова подкрепи контрола и спазването на законите и закри срещата с думите “Брандът България сме всички ние!” В същата посока Трендафил Величков каза, че всичко е в нашите ръце, а домакинът Златко Златанов от името на Велинград като най-работеща дестинация в страната обеща на министъра на туризма, че всячески ще се опитват да помагат. Той поиска помощ от МТ и МРРБ за осветяване на двата входа на Велиград, които са републиканска пътна мрежа.
На кратката пресконференция след срещата министър Ангелкова каза, че във Велинград я радва това, че над 90% от туристите са българи. Пред журналистите тя отново подчерта, че МТ няма да подкрепя инициатитиви, които биха застрашили устойчивия туризъм, но за волфрамовата мина има законови процедури, които трябва да се спазят.
След срещата повечето представители на местния туристически бранш са реалисти - наистина ни чака много труден летен сезон.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води