Велинград - online - Пещерняк разкрива подземните тайни на Атон 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пещерняк разкрива подземните тайни на Атон
Публикувано 2015-04-07 10:51:20 от Темпо

В Художествената галерия във Велинград гостува изложбата “Подземните тайни на Атонската Света гора”, дело на пещерняка Алексей Жалов.
Авторът на изложбата, по думите на директора на Историческия музей Снежана Велева, е “човек с широки хоризонти, гражданин на планетата, прозрял светлината на мрака и наш приятел”.
Алексей Жалов е зам.-председател на Българската федерация по спелеология, зам.-председател на Европейската федерация по спелеология, президент на Балканския институт по спелеология, член е на Комисията по опазване на пещерите на Европейската федерация и на Комисията по обучение на Международния спелеоложки съюз към ЮНЕСКО. Бил е участник и ръководител на десетки изследователски и научни експедиции по цял свят, автор е на шест книги и 260 публикации в периодичния печат у нас и в чужбина.
Изложбата, която ни показва пещерите и красотите на Атон, преди Велинград е била в София, Перник, Велико Търново и Русе. Това е втората изложба на Алексей Жалов в нашия град, като първата бе посветена на българите от областта Голо бърдо в Албания.
Изложбата за пещерите на Света гора авторът определя като разказ за едно приключение на група българи и техни приятели от други страни, които работят по международен изследователски проект “Изследване на пещерите на Атон, като неразделна част от природното и културно- историческо наследство на Света гора”. В научния колектив освен българи участват и специалисти от Русия, Сърбия, Румъния и Гърция. Такова проучване на пещерите на Атон се прави за първи път. Творческият колектив вече четири години продължава проучванията на пещерите на Атон, свързани с развитието на монашеството още от 10. век. Крайната цел, по думите на Алексей Жалов, е да се документира и опише всичко на Атон, като досега от международния екип са проучени 155 обекта.
Чрез фотосите по-голямата част от света - жените, които нямат право да стъпват на Света гора, също ще имат възможността да се докоснат до тайните и красотите на Атон.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води