Велинград - online - Започва проучване на нивата на радон в жилищни сгради 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започва проучване на нивата на радон в жилищни сгради
Публикувано 2015-04-07 10:55:34 от Темпо

В 10 общини от област Пазарджик, сред които са Велинград и Ракитово, започва проучване за нивата на радон в сгради. Проучването обхваща цялата страна и е част от Национална програма за намаляване въздействието на концентрацията на радон върху здравето на българското население 2013-2017 г.

Единственият начин да се разбере каква е концентрацията на радон в жилището е измерването му с детектори. За проучването се използват пасивни детектори за дългосрочно (6 месеца) измерване на концентрацията на радон в сгради. Детекторът не излъчва йонизиращо или друг вид лъчение и служи за измерване на част от естествения радиационен фон. На територията на област Пазарджик ще бъдат поставени общо 98 детектори в жилищата на доброволци, желаещи да измерят нивата на радон в жилището си.
От Регионалната здравна инспекция в Пазарджик информират, че радонът е естествен радиоактивен газ, безцветен, без мирис и вкус, който се образува непрекъснато при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. Придвижва се на големи разстояния в почвата, достига до повърхностните земни слоеве и въздуха и прониква в жилищата. Обикновено налягането в дома е по-ниско, отколкото налягането в почвата около неговата основа, и поради тази разлика, жилището “издърпва” радона през цепнатините на основата, комуникационни тръби, водопроводната мрежа и др. пролуки. Основният път на въздействие от радон е чрез инхалиране (вдишване).По-голяма част от вдишания газ се издишва обратно. Разпадните продукти на радона, които не са газообразни, се отлагат по стените, пода или прашинките, плуващи във въздуха, откъдето по-късно биха могли да постъпят с вдишания въздух в човешкия организъм.
Радонът е втората след тютюнопушенето причина за възникване на рак на белия дроб и е основен фактор за непушачите. Рискът за рак на белия дроб може да бъде намален чрез измерване концентрацията на радона и предприемане на необходимите действия, ако се регистрират високи нива.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай