Велинград - online - “Здравче-венче” по верния път към международните сцени 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Здравче-венче” по верния път към международните сцени
Публикувано 2015-04-14 10:00:21 от Темпо

Кирилка Дрянкова и Георги Ганчев са шестокласници в ОУ “Христо Ботев”. И двамата танцуват от 3-годишни в Детско-юношеския ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче” към читалище “В. Левски-1904” във Велинград. Кирилка казва, че като малка й е било трудно, но се е справила с репетициите и участията: “Танцувам вече 10 години, но не ми омръзва, защото обичам да го правя и ми доставя удоволствие”. Георги допълва, че в ансамбъла му харесва “абсолютно всичко”, тук е намерил и добри приятели.

Гостуваме на една от репетициите на “Здравче-венче” по хубав повод: преди седмица във Велико Търново ансамбълът получи високото звание “Представителен”, присъдено от Националната секция на ЦИОФФ България (Съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО).
Пътят до титлата, която дава право да представят България на международни фестивални сцени, е дълъг и труден. През 2013 г. е първото изпитание на фестивала в Пазарджик, където “на живо” се състезават със силни състави като “Чудесия”, “Тангра”, Хасково и др. През 2014 г. е вторият етап в Челопеч, където конкуренцията също е огромна. От участвалите в “пресявката” 360 ансамбъла, званието “Представителен” получават 100, като само 30 от тях са танцови. Радостното е, че два от тях са велинградски - “Здравче-венче” и “Чепино”.
В момента разширеният състав на “Здравче-венче” включва 3 танцови и 2 певчески групи. Танцьорите (начинаещ, подготвителен и основен състав) са около 80 с ръководител Бойка Радивоева-Гончева. Певците са 15 с ръководител Мая Ангелова. Голям принос за общия успех има професионалният оркестър под ръководството на Иван Иванов, защото днес в България вече е рядкост да се танцува на жива музика и да се репетира с корепетитор. Трудно е с финансите, но си струва, а и така се пази живата връзка между танц, песен и музика. Получават частична помощ от общината, но средствата не стигат - нито за отопление на голямата зала и сцена, нито за повече участия във фестивали и турнета. Въпреки това: “Успяваме за палим огънчето на българското, да запазим българския дух”, казва г-жа Радивоева-Гончева.
В “Здравче-венче” има деца от трите квартала на Велинград. Димитър Китов, абитуриент от СОУ “Св.св. Кирил и Методий”, казва: “От първи клас танцувам. Не може да ми омръзне, харесва ми, в кръвта ми е. Блесне ли ти един път прожектор в очите, то е като дрога”. За Христо Димитров пък танцът е не само настояще, а и бъдеще, защото неговата мечта и цел е да учи в Музикалната академия в Пловдив и да стане хореограф: “Искам да направя ансамбъла по-голям. Влече ме не само да танцувам, но и да ръководя и излизам прав винаги”.
Със същия мерак са заредени и малките певици с големи гласове. 14-годишната Атанаска Зарова разказва: “От 4-годишна пея. Бях малка и първо започнах в група “Пом-пом”. После разбрах, че фолклорното пеене ми се отдава повече, макар че е по-трудно”. “Повечето от нашите приятели и връстници ни подкрепят”, казва Мария Златарева, която учи в ПГИТ “Ал. Константинов”. А ръководителката им Мая Ангелова споделя, че има много деца с желание да се научат да пеят и танцуват и е важно в тях да открият и развият дарбата и усета към музиката.
Сега надеждите на всички в ансамбъла са, че званието “Представителен” ще им отвори вратите към международните сцени. След 3 години ще трябва да защитават званието и е важно да натрупат опит и самочувствие от участия. Пожелава им го от сърце Иванка Шалева, председател на НЧ “Васил Левски”, която благодари на всички участници в състава и техните ръководители. Благодарност не само за високото признание “Представителен ансамбъл”, а и за последния по време двоен успех - завоюван на юбилейния 15-ти фестивал “Орфеево изворче” в Стара Загора, където първи места спечелиха 6-годишната народна певица Иванка Китова и целият ансамбъл “Здравче-венче”. Това е верният път и дано по него да има още много успехи!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води