Велинград - online - Търси се себапчия да умие позора с безводните чешми 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Търси се себапчия да умие позора с безводните чешми
Публикувано 2015-04-14 10:33:36 от Темпо

“Срам и позор е за вас, а така също и за нас - съгражданите, две години да не текат двете най-хубави чешми с топла минерална вода в най-хубавите паркове на Вельова баня и на Кална баня. Дано се намери някой себапчия от вас да умие позора на града ни - Бог ще го благослови и ще му прости греховете!”

Това кратко писмо е озаглавено “Критично” и е адресирано до “Господа общинарите на СПА столицата на Балканите”. Негов автор е г-н Никола Даскалов - човек, който сам, със собствени сили и средства, е съградил 12 чешми.
Родът му е от Ковачевица. Там преди много години прадядо му намерил вода в нивата си и направил баня, която подарил на своите съселяни. Така се родило името на рода - Баневи. След време един от неговите синове - даскал Никола Ковачевлията, превърнал собствената си къща в училище за децата от селото и нарекли рода Даскалови. Никола Даскалов е роден в Ковачевица, но от години живее във Велинград. Подобно на предците си и той винаги е искал да направи това, което се нарича “себап” - добро дело, което да е полезно за хората. Неговият себап са 12 чешми - първата в далечната Коми АССР, след това в Ковачевица и най-много във Велинград. Никола Даскалов е съградил три чешми по пътя от Гергевана към Стария чарк, едната с помощта на приятели от Клуба на пенсионерите в кв. Каменица. Други две чешми е направил над базата на Народното събрание - едната е съвсем нова, току-що направена, а меракът на бай Кольо е да сложи до нея пейка и масичка, за да има къде да поседнат хората. Строи чешмите с подръчни материали, вика и младежи да помагат. Казва, че всичките 12 чешми са му еднакво любими, защото винаги ги е правил с истински мерак.
Сега голямата му болка е, че вече 2 години от чешмата на извор № 11 в парка на Вельова баня не тече вода. Същата е картината и в парка на Женска баня. Ходил е при кмета Иван Лебанов, който дал разпореждания от двете чешми да потече вода. Надява се и други велинградчани да застанат зад тази кауза и да настояват пред общината да се направи всичко възможно, за да работят чешмите с минерална вода. “Ако трябва, да ги линчуваме, но някой да се сепне”, настоява бай Кольо.
Ще се намери ли кой да се “сепне”? Всеки човек през живота си трябва да стори себап, пише Йордан Йовков в разказа си “Песента на колелетата”. Търси се “себапчия”, който да умие позора в СПА столицата да стоят без вода най-известните минерални чешми - ако се намери, хората ще го помнят с добро.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола