Велинград - online - Въпроси без отговор и убиването на младежкия духов оркестър “Димитър Мечев” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Въпроси без отговор и убиването на младежкия духов оркестър “Димитър Мечев”
Публикувано 2015-04-14 10:34:36 от Темпо

Следя с голяма тревога това, което се случва с представителния духов оркестър “Димитър Мечев” и се чувствам дълбоко свързана с неговото спасение и оцеляване в годините на прехода. Затова не мога да стоя настрана и не ми е безразлично защо сега, в годината на неговата 50-годишнина, се тресе от интриги и бездушие. Още повече, че неговите създатели и безспорни личности за неговото утвърждаване - диригентът Димитър Мечев и директорът Иван Тричков вече не са между нас.

Имах честта 13 години като директор на СОУ “Св. Св.Кирил и Методий” да бъда съпричастна на това велико за мащабите на Велинград дело и с каквото мога да помагам за подбора и подготовката на попълнението на оркестъра и мажоретния състав, за осигуряването и освобождаването на учениците за репетиции и подготовка за участията на оркестъра във фестивали и турнета, така че нищо да не попречи на учебната дейност на учениците.
Искам да припомня, че това бяха годините на пълен срив в извънкласната дейност в българското училище, на отричане на дисциплината като метод за възпитание на децата. Под лозунга за демократизация на българското училище прекратиха дейността си всякакви извънкласни форми, получи се вакуум във възпитателната работа, училището се занимаваше само с учебна работа. Беше много трудно да се убеждават децата, че трябва да ходят на репетиции и да отделят от свободното си време за музикално обучение.
Затова сега ми е много трудно да отговоря на моите безбройно много ученици - оркестранти и мажоретки и на техните родители на въпроса, който ми отправят от известно време: ”Защо, г-жо Полежанска, никой не иска да ни чуе и да разбере, че ние искаме да свирим и да танцуваме, че искаме оркестърът да остане и да направим страхотен юбилей?” Родителите питат: ”Защо трябва да бъдат децата ни жертва на себични интереси и личностна амбиция в Читалищното ръководство и неговия председател, което стана ясно от проведените събрания?” Въпроси, които нямат отговор...
Моят отговор е много прост: Много лесно разрушава къщата този, който не я е съградил.
Пез 1996 година, година на недоимък и липса на средства за инструменти и костюми, бях на турне във Франция с оркестъра и мажоретките и с очите си видях изумлението на другите оркестри, с нови лъскави инструменти и помпозни облекла, от изпълнението на нашия състав, от това, че те изпълняват всичко без ноти, наизуст, от удивително богатия репертоар. Много скоро нашите деца ставаха сърцето на купона и спечелваха симпатиите на всички. Сега вече е далеч по-добре - хубави и нови костюми, подновени инструменти, подходящ по професионална подготовка диригент, заместващ достойно всеотдайния Димитър Мечев.
И сега въпросите към председателя на читалищното настоятелство Цветан Котев :
1. Какъв Ви е проблемът с диригента Димитър Лазаров? Защо ту го уволнявате, ту го назначавате?
2. Защо в Читалищното настоятелство няма нито един представител (ръководител на състав, родител на оркестрант или мажоретка, бивши оркестранти или мажоретки) на Представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев”?
3. Защо по най-непочтен начин се ограничава участието им дори като редови членове на читалището? Защо се страхувате от тях?
4. Как с вашата ”Стратегия” и действията Ви на терен се надявате за две години да изведете оркестъра на ново равнище? Моят опит показва, че с изгубеното доверие вие сам ще се откажете, но дотогава ще бъде съсипано и това, което е останало.
5. Колко оркестри и мажоретни състави от малки провинциални градове могат да разполагат с професионалисти като Димитър Лазаров и Биляна Масларова, че толкова лесно се разделяте с тях? Нашият народ има много добра поговорка за ситуация като тази: ”Не е добра тази крава, която много мляко дава, но накрая ритне, та го изсипе.”
Обръщам се, по повод откритото писмо на участниците в оркестъра да вземат отношение Общински съвет - Велинград и кметът г-н Иван Лебанов, защото се превеждат субсидии за дейността му, защото оркестърът е неизменна част от организирането на културните изяви на общината.
Г-н Котев, освободете заеманата от Вас длъжност - председател на читалищното настоятелство на читалище “Отец Паисий” - Велинград, което ще бъде почит и уважение към създаденото от патрона на оркестъра Димитър Мечев и учителя и директор Иван Тричков и всички минали по този труден път с всеотдайния си труд участници. От това Вашият авторитет няма за пострада, напротив - ще получите благодарност за Вашия принос за преодоляване на кризата в отношенията и отбелязване на 50-годишнината по подобаващ начин .
Мария Полежанска, директор на СОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в периода 1994 -2007 г.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай