Велинград - online - Пак се срещнаха и пак не се разбраха 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Пак се срещнаха и пак не се разбраха
Публикувано 2015-04-21 09:31:25 от Темпо

Пак се срещнаха и пак не се разбраха - това е печалният резултат от няколкото опита за диалог между ръководството на Народно читалище “Отец Паисий-1893” и Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” през последната седмица.
Пореден такъв опит бе среща на 11 април, ден преди Великден. В Музикалната се събраха настоящи и бивши музиканти, мажоретки, техни родители и преподаватели.
Отново бе обсъдена патовата ситуация, след като в началото на март диригентът Димитър Лазаров напусна поста. С поглед и напред присъстващите взеха решение да започне активна подготовка и на 27 юни 2015 г. да бъде подобаващо честван 50-годишният юбилей на оркестъра.
В средата на срещата в Музикалната дойде председателят на читалището Цветан Котев. В отговор на въпросите на бивши музиканти той защити позицията на настоятелството, отразена в изготвената през октомври 2014 г. стратегия за развитието на оркестъра. Тя предвижда да се работи за подготовка на местен диригент, което се превърна в ябълката на раздора. Цветан Котев подчерта, че въпреки несъгласието на членове на настоятелството, той е подписал повторно договор с Димитър Лазаров. Според него през март диригентът сам е взел решението да напусне, а причината е неначислени часове поради неявяването му на репетиция.
Неуспешен опит за сближаване на позициите и намиране на решение направи г-жа Мария Полежанска, директор на училището, в което е създаден оркестъра СОУ “Св.св. Кирил и Методий” от 1994 до 2007 г. На противоположния полюс се чуха мнения в стил “на война като на война”, придружени с искания Цветан Котев да подаде оставка и той обиден напусна залата.
Веднага след очаквания финал на срещата музиканти и мажоретки направиха шествие от Музикалната до Народно читалище “Отец Паисий-1893”. Текстовете на плакатите ясно заявиха тяхната позиция: “Бъдеще за Представителен духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев”, “Искаме да танцуваме”, “Искаме да свирим”, “50 г. юбилей, а не свидетели на края”, “Искаме прозрачност”, “Г-н Котев, идете си с чест и достойнство”, “Г-н Котев, не съсипвайте емблемата на Велинград”, “Искаме оркестър”. На финала на шествието плакатите бяха залепени на входа на читалището.
След Великден, на 14 април, бе направен нов опит за търсене на решение. Домакин на срещата стана кметът Иван Лебанов, който сложи ударно начало, раздавайки на участниците своя снимка с боксови ръкавици и боксова круша. “Проблемът стана като бразилски сериал и е време да отпадне. Мисля, че всички сме на една страна. Като кмет съм доволен от работата на диригента Димитър Лазаров. Трябва да се подготвят и местни диригенти - не може да сме толкова добри, а да не излъчим един диригент. Излишно е да се създава напрежение, нека да има един адаптивен период и Д. Лазаров да дирижира до момента, в който имаме свестен диригент от Велинград”, предложи кметът.
Милияна Шулева, бивш музикант, припомни, че оркестърът вървеше напред, когато имаше йерархия и се знаеше кой е “кмет” на оркестъра. В момента диригентът няма власт над преподавателите в музикалната школа, няма ясни права и задължения, нито свобода да управлява оркестъра. Владимир Коцев, дългогодишен музикант, предложи диригентът сам да избира преподавателите в школата, а настоятелството да оценява тяхната работа. Като пример, че настоятелството взима решения, но част от тях не се изпълняват, бе посочено неизпълненото и до днес решение за поставяне на паметна плоча на Д. Мечев пред читалището. Г-н Коцев изтъкна, че оркестърът няма глас в читалищното настоятелство, защото няма свой представител в ръководния орган. На същото мнение бе и Ангел Манолов, също бивш музикант, който предложи да започне подготовката за юбилея и за събрание, на което в настоятелството да бъдат определени квоти за всеки от съставите, за да има обединение.
На предложението за определена автономия на оркестъра кметът отговори, че във Велинград има два плувни клуба, два литературни клуба, две групи за кръста, но трябва да се търси обединение, а не разединение и държава в държавата. Той попита какво ще се случи, ако в следващ момент театралната трупа, хорът или някой друг състав поискат автономия.
Цветан Котев заяви, че след като диригентът Д. Лазаров не иска да работи с преподавателския състав в школата, той не застава зад него, защото задачата на читалищното настоятелство е да осигури развитието на оркестъра. Той подчерта, че проблемът не е във финансирането, а в това, че за школата всяка година се дават пари, но няма резултати.
Биляна Масларова, ръководител на мажоретния състав, бе категорична, че не може да се определя работата на един артист в часове и даде пример, че г-н Д. Лазаров за 8 години не само е дирижирал оркестъра, но е поставил 52 пиеси със собствени оркестрации, без да иска пари за тази работа. Според нея проблемът се корени в това, че диригентът няма контрол върху музикалната школа, а в нея има преподаватели, които за 6 години са произвели по музикант и половина. Г-жа Масларова попита защо още няма дата за юбилея на оркестъра и се обърна към представителите на читалищното настоятелство: “Вие не можете да направите юбилея! Какво ви кара толкова да се страхувате от провеждане на събрание? Аз също не мога да работя с това настоятелство.”
Кметът Иван Лебанов предложи да бъде подписан протокол с две точки:
1. Димитър Лазаров остава диригент и подготвя местен човек.
2. Духовият оркестър излъчва свой представител за член на читалищното настоятелство на мястото на починалия Иван Тричков.
Изготвеният протокол бе предложен за подпис на Цветан Котев и Биляна Масларова, но по време на срещата не се стигна до полагане на подписи. Лазар Асьов попита дали Д. Лазаров би приел такива условия и дали ще се намери човек от града за диригент при създалото се отрицателно мнение за ръководството на читалището. Милияна Шулева зададе въпрос към Цветан Котев и присъстващите членове на настоятелството дали имат нагласа да подадат оставка, но конкретен отговор не бе даден. Биляна Масларова обясни, че не може да подпише такъв протокол (нейната писмена позиция публикуваме отделно) и попита дали ще се прави юбилей или помен и дали искаме оркестър да има и след това. Според нея настоящата ситуация е резултат от 4 години политика “Разделяй и владей”.
В последен опит за успокояване на страстите кметът Иван Лебанов напомни, че читалището е майка на всички и са нужни взаимни компромиси. Размяната на взаимни нападки в малката зала на общината продължи и след като кметът напусна срещата. Тя приключи безрезултатно, а по-късно г-н Котев съобщи, че е подписал предложения от кмета протокол.
Ден по-късно бе учредено новото сдружение “Музикално и танцово общество “Д. Мечев” (виж статията на стр. 1), а бивши и настоящи членове на оркестъра започнаха подготовка за предстоящия юбилей.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай