Велинград - online - “Знаеш ли тази игра?” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Знаеш ли тази игра?”
Публикувано 2015-04-28 08:57:04 от Темпо

През седмицата в конферентната зала на Историческия музей археолози и сътрудници подредиха изложба на Националния исторически институт с музей към БАН “Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността”.

Директорът на велинградския музей Снежана Велева сподели, че целта на изложбата е да покаже на днешните деца и родители как и с какви играчки са играли децата в най-дълбока древност, кои игри са се запазили от тогава и до сега. Експонатите са на Националния археологически институт с музей към БАН и на музеите в Созопол, Несебър, Разград, както и наши. Някои от тях са оригинали, открити при археологически разкопки, а други са направени от днешните деца, като са ползвани калъпи на оригиналите на древните играчки. Изложбата е придружена и с филм, който посетителите на Историческия музей могат да изгледат.
От експозицията научаваме, че в древна Гърция при раждането на дете участват само жени, а за да се обяви полът на новороденото, след раждането му на вратата на къщата се поставяла маслинова клонка за момче, а за момиче - вълна. Детството на детето е било тясно свързано с пола му и в този смисъл са били и играчките, с които е било подготвяно за мястото му в обществото. Още от тригодишна възраст на момчето са давани оръжия и спортни принадлежности, а на момичето предмети, свързани с тъкането. До седем години момчетата и момичетата са отглеждани заедно, след това момчетата тръгват на училище, а момичетата остават вкъщи ,за да се научат да бъдат добри съпруги и майки.
В Римската империя раждането също е ставало само в присъствието на жени, а бебето се е поставяло в краката на бащата: ако той го вдигне или постави на коленете си, детето е било напълно приемано от семейството, ако ли не, то е било изоставяно. През тази епоха децата са се възпитавали в уважение към традициите, а да четат, пишат и смятат са ги учели бащите им. За момчетата бракът е отбелязвал прехода от детство към зрялост, като на шестнадесетгодишна възраст е трябвало да изберат кариера в политиката или да постъпят на военна служба. Колкото до момичетата, икономическата им зависимост преминавала от бащата към съпруга.
В гръцко-латински учебни разговорници от III в.сл.Хр. е разказано как е протичал денят на детето. То е ставало на разсъмване, обличало се е, измивало си е първо ръцете, после лицето, зъбите и венците с вода от стомна, защото “така трябва да се учи едно свободно дете”. След това отива да поздрави и целуне баща си и майка си и тръгва за училище, като по пътя поздравява всички познати по пътя си, а в училище първо поздравява преподавателя си, а после и съучениците си.След като учителят освободи децата от училище за обяд, те се прибират вкъщи, освежават се, обядват с хляб, маслини, сирене, сушени смокини и орехи, пият студена вода и се връщат в училището.
В древността игрите на децата са били групирани в различни групи с цел развиване на способностите им. Към “Игри на стратегия и късмет” са били игрите с ашици и играта на дама, с приятели са се играели различни игри на топка. Изложбата “Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността” ще гостува в Историческия музей във Велинград и през м. май.
Веска Божкова









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води