Велинград - online - Таланти и гостоприемство от Татарстан 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Таланти и гостоприемство от Татарстан
Публикувано 2015-04-28 09:10:15 от Темпо

Сдружение “Волжски булгари” бе домакин на среща в Къщата на Цвета във Велинград на 26 април 2015 г., която се превърна в нагледна демонстрация на талантите и гостоприемството на Татарстан. Гостите, сред които зам.-кметът на община Велинград Георги Янчев, културното аташе към Руското посолство в България Константин Емелин, председателят на сдружение “Русофили” във Велинград и общински съветник Васил Аврамов и много други, получиха възможността да научат повече за традициите на републиката, която днес е в състава на Руската федерация, а част нейната история е създаването на Волжска България, основана около 660 г. от Котраг - един от синовете на хан Кубрат.

Най-интересните факти от историята на Волжска България представи Александър Ушев от Исторически музей - Велинград, който разказа за Болгар - столицата на Волжска България, за възхода и края на държавата, дошъл в средата на 13. век с нашествието на монголо-татарите.
Привествия към домакините поднесоха К. Емелин, който предаде поздравите на руския посланик Исаков и Г. Янчев, който изтъкна, че срещата се провежда в навечерието на 70-годишнината от победата на 9 май и внася красиво разнообразие в културния живот на Велинград.
Събитието бе посветено на годишнина от рожденния ден на Габдулла Тукай - национален поет, символ на татарския народ, който е живял само 27 години, но е написал 400 стихотворения, 9 поеми, 350 разказа, превел е стиховете на Пушкин и Лермонтов и басните на Крилов. Стихове на Г. Тукай прозвучаха на татарски и на руски език, а неговото известно произведение “Шурале” оживя в театрална сценка, изпълнена от велинградските момчета Атанас Кръстев и Йордан Ръжанков. Част от хубавата атмосфера на събитието бяха българската народна песен в изпълнение на Кристина Попова от вокална група “Караоке”, руските песни в изпълнение на сдружение “Славяне” и татарските песни, подготвени от дамите от сдружение “Волжски булгари”.
Алина Вранчева представи татарската куехня, а с пословичното източно гостоприемство домакините почерпиха с вкусни печива, характерни за татарската кухня и с чай, който е неотменна част от тяхната култура, за която масата за чай е душата на семейството. Татарите са не само народ с талант, те са и гостоприемен народ - в това се убедиха всички, които в неделя отделиха час за среща с наследниците на волжските българи.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай