Велинград - online - Нова методика води Пневмоболницата към закриване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нова методика води Пневмоболницата към закриване
Публикувано 2015-04-28 09:22:08 от Темпо

Всяка година Министерството на здравеопазването актуализира методиката за прием на пациенти с белодробни заболявания, които се нуждаят от долекуване и рехабилитация. В момента в страната са останали само три такива пневмоболници, една от тях е СБДПЛРПФЗ “Света Петка Българска” във Велинград.

Новата наредба на ведомството съкращава разходите, като силно ограничава броя на пациентите с достъп до безплатно лечение. Според новите правила пациентът трябва да има ТЕЛК за над 50% инвалидност за неспецифично белодробно заболяване, а в противен случай трябва да плати около 28 лева на ден за престой в лечебното заведение (минималният престой за цялостен курс на лечение е поне 7-10 дни). Ясно е, че за голяма част от болните - пенсионери и социално слаби, разходът е непосилен. Те няма да могат да си позволят лечението, въпреки че в част от случаите то е не само животоподдържащо, а и животоспасяващо. Липсата на достатъчен брой пациенти от своя страна обрича трите специализирани болници на затваряне, тъй като те няма откъде да получат средства за своята издръжка.
Според д-р Елена Шопова, управител на Пневмоболницата във Велинград, статистиката сочи, че за месец при тях са постъпили само 56 човека, отговарящи на условията по новата методика, което е недостатъчно за издръжка на лечебното заведение. При проследяване на историята на заболяванията на 3900 пациенти, преминали през болницата през 2014 г., се вижда, че само 18% от тях имат изискваното решение за ТЕЛК с над 50%. Надеждите са здравното министерство да промени новата методика и да даде възможност на всички пациенти с белодробни заболявания, без значение от процента, да могат да получат нужното лечение.
В национален ефир пред ТВ7 пациенти на белодробната болница “Св. Петка Българска” подчертаха, че това е единствената останала такава болница в Родопите и тук идват болни от целия регион и от цялата страна. Болницата трябва да бъде запазена заедно с отличните специалисти и условия за рехабилитация, които предлага. Пациентите предлагат варианти със засилване на контрола при приема, като хората с ТЕЛК над 50% да имат предимство.
В подписка до здравния министър пациенти настояват за отмяна на новото изискване, като напомнят, че ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) вече е на трето място като причина за смъртност в България след инфарктите и инсултите. Писмо до МЗ с искане за промяна на методиката са изпратили и от Асоциацията на българите, боледуващи от астма. Засега здравното министерство не дава отговор по повдигнатия проблем. На нуждаещите се от безплатна рехабилитация белодробно болни им остава да гледат с надежда към Европа и да сигнализират пред европейските институции, че вместо да имат гарантиран равен достъп до здравни услуги, са подложени на дискриминация.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води