Велинград - online - В Румъния по проект ERASMUS+ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В Румъния по проект ERASMUS+
Публикувано 2015-05-05 09:20:33 от Темпо

За периода между 19.04-24.04.2015 г. в Румъния се състоя среща по проект “Strong body-healthy life” или “Силно тяло, здравословен живот“. В него взеха участие ученици от СОУ “Св. св. Кирил и Методий“ Велинград. За гр. Яш, който се намира близо до Молдова, заминаха 16 ученици и петима учители: Рила Попова, Лидия Кочева, Боряна Пендарова, Атанас Денизов и Тома Чонков. По темата на проекта учениците подготвиха презентации и доклади, за да представят достойно училището и страната ни. Имаше също представители от Турция , Полша и, разбира се, домакините Румъния, които се бяха погрижили за посрещането и за още по-приятното прекарване на петте дни, които минаха неусетно.

Първият ден беше предназначен за запознанства и за представяне на страните, градовете и участниците. След това, за да се сплоти колективът, се отдадохме на отборни игри - волейбол и баскетбол. Участие взеха учители и ученици и показаха, че няма “езикова бариера“. Обедите и вечерите си прекарвахме заедно, опознавайки румънската кухня, а и учениците от другите страни. Вторият ден, както и голяма част от седмицата, ни изненада с лошо време, но това не попречи на стриктно изготвената програма. По план се състоя и дискусията за здравословното хранене, където всички изразяваха мнението си свободно, обменяха идеи и подкрепяха тезите си с примери и прилежно изготвени презентации. И след като разяснихме “Що е здравословно хранене?”, дойде ред на забавната част. Всяка страна представи традиционни за региона си песни и танци . Приковахме вниманието им с красивия танц на мажоретките от мажоретния състав, а танцьорите от “Здравче венче” ги оставиха без дъх. Съвсем по нашенски, след като настроението беше приповдигнато, всички се хванахме на българското право хоро. След тези песни и танци, съвсем заслужено беше време за похапване. Всяка страна беше подготвила маса с традиционните си храни. Като близки страни много от храните ни бяха познати и дори любими. Отличаваше ги само разликата в имената. И въпреки сходствата, никой не можа да се похвали с лютеница, старец, сушеница, сирене и традиционните чубрица и шарена сол, които изцяло променяха вкуса на всяко ястие. А комбинацията между сирене и сладко, сирене и мед или лютеница и кашкавал събра всички около масата ни и накара храната да изчезне мигновено.
Лошото време беше по-скоро в наша полза, отколкото в наш минус, защото ни даде възможността да се събираме в хотела и чрез сладки приказки да обменяме опит, идеи и, силно да се надяваме, на дълготрайни приятелства. Проявявахме голям интерес в научаването на чужди думи, а в замяна ги научихме на “Как си?”, “добре”, “благодаря”...
Освен в беседи, забавни, но и образователни занимания и разходки из прекрасния град Яш, който ни плени с множеството си забележителности и красива природа, времето си прекарахме в пътуване и посещение на други места, заслужаващи си да бъдат видени. Посетихме солната мина “Качика”, чийто залежи на сол гарантират сигурни работни места за миньорите за близките 500 години. Посетихме и манастира Воронет, чийто син цвят не може да бъде пресъздаден от никого, а красивите стенописи удивляват посетителите от 5 века насам. Точно този ден бе Гергьовден по стар стил, затова бяхме нагостени от монасите в манастира Неамт с борш, домашен хляб и традиционни празнични гозби.
Като всяко хубаво нещо, краят и на това пътуване дойде неусетно. Беше време да се разделим с любезните си домакини и нови приятели. Всеки от нас получи грамота и обещание за нови срещи. Това не беше сбогуване, а само раздяла . С радост ще очакваме новите си приятели тук, догодина , за да им покажем красотите на България и най-вече - нашия прекрасен Велинград.
Величка Чорбова, СОУ “Св.св. Кирил и Методий”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води