Велинград - online - Изложба разказва за химна “Мила родино” и неговия създател 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Изложба разказва за химна “Мила родино” и неговия създател
Публикувано 2015-05-05 09:28:09 от Темпо

На 30 април в голямата зала на Историческия музей директорът Снежана Велева откри художествено- документалната изложба “Мила родино”, посветена на автора на текста и музиката на българския национален химн Цветан Радославов. Г-жа Велева подчерта, че химнът “Горда Стара планина”, преди да стане през 1964 г. химн на България, от 1940 г е бил химн на Дружба “Родина”, чиито основатели в нашия край са учителят Герасим Попов и общественикът и радетел за българщината Мустафа Шарков.

На 20 април 1863 г. в Свищов се ражда наследникът на видните свищовски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови - Цветан Радославов. Той завършва класическа гимназия във Виена, а история и славистика в Карловия университет в Прага. Владее много езици, сред които и санскрит. Докторант е на известния философ и психолог проф. Вилхем Вунд в Лайпциг, при когото защитава дисертация и получава научната степен “доктор по философия и магистър на изящните изкуства”. Въпреки изключително високото си образование, за него е важно то да бъде приложено в родината и отказва предложения, направени от водещите университети на Западна Европа.
В България през учебната 1903г-1904 г. той е преподавател във Висшето училище и последователно в Първа, Втора и Трета мъжки гимназии в София. Сред неговите ученици са бъдещите академици Спиридон Казанджиев, Георги Наджаков, Ангел Балевски и Петър Динеков както и класикът на българската литература Йордан Йовков и поетите Николай Ракитин и Крум Кюлявков, както и създателят на сградата на Военна академия арх. Александър Дубовник, и карикатуристът Александър Жендов.
Цветан Радославов не е само изключителен учител и преподавател, той притежава и талант на художник, все пак негов вуйчо е братът на майка му големият художник Николай Павлович. Сред картините, създадени от Цветан Радославов, са “Патриарх Евтимий се прощава с паството си” и “Старобългарски войници”, рисувани в навечерието на Балканските войни 1912-1913 г.
Безкрайната любов на автора на българския химн “Мила родино” към родината проличава и от статиите, които написва: “Старобългарски царски образи от манастира “Св.Троица” край Търново”, “Титлите на старобългарските царе”, както и събираните през целия му живот археологически и етнографски сбирки от уникални народни шевици, антични и средновековни бронзови и антични монети. Енциклопедистът д-р Цветан Радославов притежава и висока музикална култура и участва в създаването на музикалното и рисувалното училище в София. Автор е и на философската студия “Емоционалният фактор при мисленето” и на драмите „Еничари” и „Слава”.
Изложбата “Мила родино” е дело на специалисти от Научния архив на БАН, на Историческия музей и Художествената галерия “Николай Павлович” в Свищов, Националния музей за изобразително изкуство, Златния фонд на Българското национално радио и Централния държавен архив. Изложбата бе представена от директора на Научния архив на БАН д-р Валери Кацунов и ще бъде открита за посещения до 31 май 2015 г.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води