Велинград - online - Изложба разказва за химна “Мила родино” и неговия създател 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изложба разказва за химна “Мила родино” и неговия създател
Публикувано 2015-05-05 09:28:09 от Темпо

На 30 април в голямата зала на Историческия музей директорът Снежана Велева откри художествено- документалната изложба “Мила родино”, посветена на автора на текста и музиката на българския национален химн Цветан Радославов. Г-жа Велева подчерта, че химнът “Горда Стара планина”, преди да стане през 1964 г. химн на България, от 1940 г е бил химн на Дружба “Родина”, чиито основатели в нашия край са учителят Герасим Попов и общественикът и радетел за българщината Мустафа Шарков.

На 20 април 1863 г. в Свищов се ражда наследникът на видните свищовски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови - Цветан Радославов. Той завършва класическа гимназия във Виена, а история и славистика в Карловия университет в Прага. Владее много езици, сред които и санскрит. Докторант е на известния философ и психолог проф. Вилхем Вунд в Лайпциг, при когото защитава дисертация и получава научната степен “доктор по философия и магистър на изящните изкуства”. Въпреки изключително високото си образование, за него е важно то да бъде приложено в родината и отказва предложения, направени от водещите университети на Западна Европа.
В България през учебната 1903г-1904 г. той е преподавател във Висшето училище и последователно в Първа, Втора и Трета мъжки гимназии в София. Сред неговите ученици са бъдещите академици Спиридон Казанджиев, Георги Наджаков, Ангел Балевски и Петър Динеков както и класикът на българската литература Йордан Йовков и поетите Николай Ракитин и Крум Кюлявков, както и създателят на сградата на Военна академия арх. Александър Дубовник, и карикатуристът Александър Жендов.
Цветан Радославов не е само изключителен учител и преподавател, той притежава и талант на художник, все пак негов вуйчо е братът на майка му големият художник Николай Павлович. Сред картините, създадени от Цветан Радославов, са “Патриарх Евтимий се прощава с паството си” и “Старобългарски войници”, рисувани в навечерието на Балканските войни 1912-1913 г.
Безкрайната любов на автора на българския химн “Мила родино” към родината проличава и от статиите, които написва: “Старобългарски царски образи от манастира “Св.Троица” край Търново”, “Титлите на старобългарските царе”, както и събираните през целия му живот археологически и етнографски сбирки от уникални народни шевици, антични и средновековни бронзови и антични монети. Енциклопедистът д-р Цветан Радославов притежава и висока музикална култура и участва в създаването на музикалното и рисувалното училище в София. Автор е и на философската студия “Емоционалният фактор при мисленето” и на драмите „Еничари” и „Слава”.
Изложбата “Мила родино” е дело на специалисти от Научния архив на БАН, на Историческия музей и Художествената галерия “Николай Павлович” в Свищов, Националния музей за изобразително изкуство, Златния фонд на Българското национално радио и Централния държавен архив. Изложбата бе представена от директора на Научния архив на БАН д-р Валери Кацунов и ще бъде открита за посещения до 31 май 2015 г.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води