Велинград - online - Сега в България има по-добри от всякога условия за кариера 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Сега в България има по-добри от всякога условия за кариера
Публикувано 2015-05-05 09:52:05 от Темпо

Тази пролет Велинград бе част от маршрута на инициативата “Пътуващи писатели ООД”, която подпомага срещите с известни съвременни български писатели. Захари Карабашлиев - главен редактор на издателство “Сиела” и автор на нашумелия роман “18% сиво” на 28 и 29 април разказа за своята работа и отговори на множество въпроси в читалище “Васил Левски 1904” и СОУ “Васил Левски”. С непосредственото си държание той излезе от стереотипите на подобни срещи и успя наистина да провокира интереса на младата публика.

“Не мога да ви насърча да учите в български университет, но ви пожелавам да изпълните своя потенциал в България”, каза писателят, който през 1977 г. отива да работи и успява в САЩ, но преди 2 години се връща в родината и сега продължава да твори тук. Той отговори на лавината от въпроси за американската образователна система, подчертавайки, че в момента в България има по-добри от всякога условия за литературна кариера и издаване на книги. Писането е нещо, което може да донесе свобода, то е култивиране на таланта, който задържително има нужда и от характер. Захари Карабашлиев посочи като пример за възможностите проведения от “Сиела” анонимен конкурс за роман, в който са участвали над 400 автори. “Много лесно е да започнеш разказ или книга, но по-важно е да ги завършиш, защото тогава нещо у теб укрепва, става по-голямо”, сподели писателят. В същия дух бе и съветът му към младите никога да не пренебрегват раздялата, защото тя е страхотно вдъхновение: “Всички болезнени изживявания имат смисъл. Сядайте и започвайте да пишете, да свирите, да създавате музика и т.н. Когато се затваря врата, се отварят други две”.
Много от въпросите бяха по темата защо е решил да напусне САЩ и да се върне в България. Отговорът на Захари Карабашлиев: “Днес можеш да живееш във Велинград или на село и да пишеш за голяма филмова продукция на другия край на света... Мисля, че тук ми е мястото”.
Място в разговора намери и романът “18% сиво” - създаден преди хитовия “50 нюанса сиво” и натрупал досега вече 22 издания. Заглавието “18% сиво” идва от термин от фотографията - 18% е идеалната сива среда между най-черното и най-бялото. Провокиран от учениците да им “продаде” книгата, авторът успя: “Това не е книга за десетокласници! Има сцени, които не препоръчвам - прочетете я, като пораснете. А феновете на Буковски - веднага към книжарниците!”
Срещата в СОУ “В. Левски” показа, че доста от младите хора четат и имат своите любими книги, интересуват се от литература и това ги вълнува. За всички тях Захари Карабашлиев формулира рецепта за доброто писане: “Когато не е скучно, няма значение дали е истина или не”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води