Велинград - online - Игрите на Балканите раждат приятелства 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Игрите на Балканите раждат приятелства
Публикувано 2015-05-12 08:50:01 от Темпо

Те са деца на 13 - 15 години и говорят гръцки, руски, грузински и английски. Родителите им са понтийски гърци, родени в Грузия, а днес живеят в южната ни съседка. Децата от Солун, Халкидики и Велия са състезатели от гръцкия клуб по самбо и джудо “АС Филипос” с треньори Мерампи Илиадис и Денис Кюдзидис. Във Велинград дойдоха благодарение на проекта “Игрите на Балканите говорят” по програма Еразъм+, който ги срещна с българските им връстници от софийския клуб “Торнадо 2013” и велинградския “Бойни изкуства”.

Здравчо Велев, ръководител на проекта, обяснява главната цел: да откъснат децата от компютрите и да заиграят истински игри, просъществували от години на Балканите - чилик, “Прескочи кобила”, теглене на въже и др. Чрез игрите на различните народи и етноси да открият общото и различното, да се учат на толерантност и уважение към традициите на другия. И точно затова са избрали Велинград като край, в който хора с различни религии и обичаи живеят заедно от векове. Не на последно място и заради магнетичното и красиво място в Родопите, което е достойно да популяризира българската култура и туризъм, казва г-н Велев.
Гръцкият отбор почувства традиционното българско гостоприемство в хотел “Деви”, а с помощта на Цвета Андонова видя най-красивите кътчета на Велинград и околностите. Всеки ден състезателите правеха тренировка на Плажа и в залата на нашия клуб “Бойни изкуства” с треньор Николай Цинцев. Гръцкият треньор Денис Кюдзидис казва, че те никога не се връщат от състезание без медали и изброява, че повечето от децата са шампиони на Гърция в своите възрастови групи. Във Велинград нямаше турнирни битки, но се създадоха контакти, които имат бъдеще. Идеята е да дойдат отново през зимата и игрите на Балканите да продължат да “говорят” и да раждат приятелства.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води