Велинград - online - Велинградските “горски” номер едно в десетката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинградските “горски” номер едно в десетката
Публикувано 2015-05-12 09:02:33 от Темпо

На 8 май велинградската Професионална гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” бе домакин на националния Горски многобой. Състезанието между професионалните гимназии по селско и горско стопанство бе възстановено преди 8 години от Лесотехническия университет и Министерството на образованието, а основната заслуга това да се случи във Велинград е на инж. Радост Цакова - дългогодишен преподавател в ПГГС “Хр. Ботев”.

Осмото поред издание на Горския многобой бе уважено от зам.-ректора на ЛТУ и председател на Съюза на лесовъдите в България проф. д-р Иван Палигоров - бивш, а по негови думи и настоящ възпитаник на велинградската професионална гимназия, ст. експерт Гатева от МОН, зам.-кмета на община Велинград Георги Янчев, бившия директор на гимназията Иван Чешмеджиев, гл. ас. д-р Ангел Ферезлиев - ръководител на велинградската опитна база на Института по горите към БАН, директори на местни училища.
Многобоят събра във Велинград възпитаници на 10 професионални гимназии от Банско, Варна, Мъглиж, Хасково, Чепеларе, Кърджали, Берковица, Чомаковци, Велинград и гостите от Шумарската школа в Кралево, Сърбия, благодарение на които състезанието стана не само национално, а и международно.
Проявата бе подкрепена и от спонсори: Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите, фирмите “Хускварна” и “Щил”, местните горски стопанства “Алабак” и “Чепино”.
В приветствието си към отборите директорът на ПГГС “Хр. Ботев” Стефан Шулев благодари на всички участници и организатори и състезанието са стане празник на младостта, знанията и уменията на учениците в професионалните гимназии. От името на министъра на образованието проф. Тодор Танев г-жа Гатева прочете поздравителен адрес с пожелание към участниците смело да вървят по пътеката на професионалното развитие. Зам.-кметът Георги Янчев изтъкна, че освен с минералните извори и красивата природа нашият град се слави и с изключителния професионализъм на ПГГС “Хр. Ботев”.
Стартът на състезанието бе зареден с музика и настроение благодарение на изпълненията на Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” с диригент Димитър Лазаров и ръководител на мажоретките Биляна Масларова.
Състезателите мериха сили в два етапа на Горския многобой. Първият етап включва преминаване по пресечен горски терен с дължина до 2 км, като по трасето са разположени четири пункта: садене на фиданка, стрелба с пневматична пушка, спортен риболов и разпознаване на дървесни видове по листа и клонки, семена, дивеч, следи и дири от дивеч, болести и повреди, насекомни вредители. Етапът изисква знания и умения по изучаваните 4 г. лесовъдски предмети, физическа издръжливост и способност за концентрация. С тези изпитания най-добре се справиха участниците от отбора на ПГГС “Хр. Ботев”, които спечелиха първите три места.
Предизвикателството във втория етап е тримата участници в тима да повалят, окастрят и оразмерят иглолистно дърво. Всеки състезател трябва за време да подготви бензиномоторен трион за работа (разглобяне и сглобяване) и след това да демонстрира уменията си за прецизно рязане на шайби върху трупи с диаметър около 40-45 см. В отборното класиране за втория етап победител стана отборът от Берковица, следван от Велинград и Хасково.
В крайно отборно класиране I-во място спечели ПГГС “Христо Ботев” - Велинград, II-ро място - ПГДС ”Цар Иван Асен II” - Хасково и III-то място - ПЛТГ “Никола Вапцаров” - Банско. Победителите от велинградския отбор в състав: Йордан Коцев - капитан, Тодор Шулев, Людмил Кехайов и резервата Вайдин Осман с ръководител г-жа Ася Линчева получиха своите награди на тържествена церемония в хотел “Елбрус”.
Голямата изненада на вечерта поднесе проф. д-р Иван Палигоров. Той обяви решението в чест на 90 години от създаването на факултет “Горско стопанство” в Лесотехническия университет всички състезатели в тазгодишния Горски многобой да бъдат приети за студенти (без изпит).
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай