Велинград - online - IN MEMORIAM Почина Атанас Семерджиев - “Нашият генерал” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

IN MEMORIAM Почина Атанас Семерджиев - “Нашият генерал”
Публикувано 2015-05-12 09:08:11 от Темпо

На 8 май 2015 г., броени дни преди да навърши 91 години, в София почина генерал Атанас Семерджиев.
В историята на България той ще остане като активен участник в съпротивителното движение и командир на партизанската бригада “Чепинец”, член на БКП и нейните ръководни органи, началник на Генералния щаб на Българската армия от 1962 до 1989 г., министър на вътрешните работи в правителствата на Георги Атанасов и Андрей Луканов.
През 1990 г. Великото Народно събрание гласува президент на България да стане Жельо Желев, а негов вицепрезидент - Атанас Семерджиев. На този поста генералът остана до 1992 г., а едно от най-сериозните му изпитания като държавник бе пожарът в Партийния дом. През 1992 г. срещу него започна дело по обвинения, че в качеството си на вътрешен министър е наредил унищожаване на досиетата на комунистическата Държавна сигурност. Десет години по-късно е осъден 4 и половина години затвор, но през 2003 г. присъдата е отменена, а през 2006 г. делото окончателно е прекратено.
В историята на родния си Велинград Атанас Семерджиев ще остане като един от малкото велинградчани на висок държавен пост, които са допринесли много за развитието на нашата община. Той заслужи званието “Почетен гражданин на Велинград” с усилията си за създаване на съвременната инфраструктура на Велинград и общината, с личната помощ и съпричастност към проблемите на своите съграждани, с щедрия си жест на най-големия дарител на Художествената галерия, с подкрепата за Духовия оркестър и културния живот във Велинград и района. Заради всичко това за много велинградчани Атанас Семерджиев е бил и ще бъде “Нашият генерал”.
Дори и на 90 години ген. Семерджиев следеше отблизо проблемите на нашата община и изразяваше своята гражданска позиция. Една от последните му статии бе публикувана през 2013 г. във вестник “Темпо” и в нея той “с душа и сърце” защити недовършената сграда на Културния дом във Велинград от намеренията за неговото събаряне.
Кончината на Атанас Семерджиев бе почетена с минута мълчание по време на официалната церемония за 9 май във Велинград. На 11 май общината организира транспорт за участие в поклонението и траурната церемония във Военния клуб в София.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола