Велинград - online - На Гергьовден - поклон пред храбростта и вярата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На Гергьовден - поклон пред храбростта и вярата
Публикувано 2015-05-12 09:18:55 от Темпо

И тази година във Велинград 6 май, Гергьовден, бе отпразнуван на много места и по различни начини:
Официална церемония за Деня на воинската храброст
Официалното честване на деня на храбростта на българските воини започна пред сградата на общината с програма, в която музикантите от Духовия оркестър “Д. Мечев” под диригентството на Димитър Лазаров и мажоретките под ръководството на Биляна Масларова се постараха да покажат високо ниво и пълна мобилизация.
Шествието начело с депутата от БСП Янаки Стоилов, зам.-председател на Народното събрание, председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, зам.-кметове, съветници, запасни воини и граждани се отправи към паметника на загиналите пред църквата в Лъджене. За разлика от предишни година пред паметника не бе отслужен водосвет. Поздрав към присъстващите отправи зам.-кметът именник Георги Янчев, който припомни цената на днешната българска свобода. На връх 6 май Янаки Стоилов хвърли мост към 9 май с думите, че без деня на победата нямаше да има ден на Европа. Според него мнозинството български граждани не желаят противопоставяне между ЕС и Русия и че ако това стане, то няма да има обединена Европа. Слово за историята на българските битки и храбростта на нашите войници произнесе председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Костадин Златев, след което бяха поднесени венци и цветя. Венци и цветя в знак на признателност към подвига на героите бяха поднесени и пред паметника в центъра на кв. Чепино. Планираният концерт по случай Гергьовден не се състоя, тъй като заради траур читалище “Св.св. Кирил и Методий” отложи празничните прояви и честването на 110-годишния си юбилей.
Храмов празник на църквата “Св. Георги” Църквата в кв. Чепино, която носи името на Свети Георги Победоносец, отбеляза 6 май като свой храмов празник. Отец Ангел отслужи празничната литургия, след което в двора на църквата бе раздаден традиционният за Гергьовден курбан. “Многая лета” прозвуча в църквата на Острец
В изключително топлия майски ден десетки велинградчани избраха да празнуват Гергьовден на връх Острец. В новопостроената каменна църква “Свети Георги” отец Иван от църквата “Успение Богородично” във Велинград отслужи водосвет и поръси за здраве всички присъстващи. За именниците бе изпята “Многая лета”, а за всички бе раздаден курбан за здраве.
Общо бе възхищението от огромната работа, извършена за въздигането на църквата. Строежът вече е напълно завършен, сега предстоят множество довършителни работи: издигане на камбанария, измазване на вътрешните стени, изографисване на олтара и стените на храма. Дано се намерят хора, готови да помогнат със средства, труд, материали и по всякакъв начин за завършване на църквата.
На връх Острец туристи ветерани поддеха инициативата да настояват да се спази решението от преди години и точно тук, а не на друго място във Велинград, да бъде въздигнат християнски кръст.
Обредно къпане със здравец в Чепино баня
Още една местна традиция, прекъсната през годините, бе възродена на Гергьовден. По инициатива на общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” и Историческия музей басейнът в Радоновата баня в Чепино бе напълнен с минерална вода и здравец. Народното вярване е, че за здраве на Гергьовден се прави обредно къпане в реки и извори. В Чепино то се прави в банята, след което хората носят китка здравец в домовете си. В банята празникът бе почетен и с песни и трапеза.
Гергьовден с духова музика в Ракитово
Гергьовден бе тържествено отбелязан и в Ракитово с голям концерт на Градския духов оркестър с диригент Никола Янев и солисти. В парка пред общината прозвучаха 14 произведения - народни хора, полки, маршове и руски музикални творби. Велинградчанката Катерина Мирчева изпълни соло саксофон в “Очи черние” по вариации на Луиджи Андзаги и оркестрация на Никола Янев. Със свои изпълнения участваха солистите от школа Н. Янев - Сашка Димова, Ангелина Кривонозова, Фатме Чукалова, 9-годишната Гергана Благоева, Ванеса Баевa, а именникът Георги Жребцов завърши концерта с песени за Свети Георги и за Ракитово.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола