Велинград - online - 9 май под знака “Ден на победата” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

9 май под знака “Ден на победата”
Публикувано 2015-05-12 09:21:47 от Темпо

Тази година във Велинград 9 май премина изцяло под знака “Ден на победата”, а Денят на Европа само бе споменат мимоходом.
Официалното честване, организирано от общината, започна с изпълнения на Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” под ръководството на диригента Димитър Лазаров и Биляна Масларова. Пред паметника на загиналите в Балканската война заместник-кметът Георги Янчев произнесе слово, в което подчерта, че историята и фактите трябва да се помнят и казват такива, каквито са.
“Ако слушаме някои запазни медии, Втората световна война е спечелена от англичани и американци, а СССР почти не е участвал. Недопустимо е днес на парада в Москва да отсъстват ръководители на държави като нашата. Ако го нямаше Деня на победата, нямаше да има Европа”, заяви г-н Янчев. Той припомни, че във войната България е участвала на страната на Германия, но много хора не са били съгласни и в последвалото съпротивително движение са загинали герои като патрона на нашия град Вела Пеева. С думите, че в съпротивителното движение е участвал и един велик човек, направил толкова много за Велинград - Атанас Семерджиев-Цветан, Г. Янчев предложи с едноминутно мълчание да бъде почетена неговата кончина.
“Докато туптят сърцата ни, трябва да помним цената на свободата в Европа, а не някой да пренаписва историята”, каза в краткото си слово Людмила Кремова, председател на сдружение “Славяни”.
Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя “за 20-те милиона човешки жертви” от името на Общинска администрация, Общинския съвет, БСП, Историческия музей, Съюза на ветераните от войните, СОСЗР, сдруженията “Русофили” и “Славяни”, съвета на читалищата и граждани. По време на поднасянето на цветята припадна една от мажоретките, наредени в шпалир пред паметника - момичето се съвзе, след като му бе оказана помощ.
Част от присъстващите поднесоха цветя и пред паметника на Съпротивата, където импровизирано слово произнесе Никола Делиев.
А интересът на мнозинството граждани бе привлечен от мотор с кош от годините на Втората световна война, с който пред паметника дойдоха Цветан Андонов и Петър Драев. Двамата велинградчани са членове на Клуб “Традиция”, който прави възстановки на важни исторически събития в цялата страна и възнамеряват да учредят такъв и в нашия град. Реставрирането на стари мотори е хоби на Цветан Андонов, а уникалният модел се оказа еднакво интерес и за децата, и за възрастните.
Емоционален финал на 9 май бе концертът на сдружение “Славяни” по случай 70 години от Деня на победата. В пълния салон на читалище “Отец Паисий” прозвучаха 25 руски песни от годините на Великата Отечествена война, изпълнени от “Славяни” и вокална група “Караоке” и запечатани на черно-бяла фотографска летна. И тази година, както винаги до сега, дамите от “Славяни” успяха сами да подготвят и пресъздадат истински спектакъл, който публиката съпреживя със сълзи на очи.
В Ракитово официален гост на честването на 9 май бе секретарят на посолството на Русия и зам.-директор на Руския информационен център в България Сергей Смитюшенко. Пред паметника на загиналите в центъра на града слова произнесоха кметът Любомир Петков и Сергей Смитюшенко. Цветя и венци бяха поднесени и на паметника на Иван Москвиченко - руски воин, загинал на 13 юли 1945 г. край с. Ракитово. Слово там произнесе председателят на местните русофилите Тодор Тодоров.
Руският гост бе поканен и на курбана на параклиса в местността Николица, където всяка година на 9 май християни и мюсюлмани заедно празнуват деня на Свети Николай Летни.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай