Велинград - online - Туристи ветерани настояват кръстът да се издигне на връх Острец 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Туристи ветерани настояват кръстът да се издигне на връх Острец
Публикувано 2015-05-12 09:28:41 от Темпо

Много велинградчани посрещнаха 6 май на връх Острец и почетоха Свети Георги в новопостроената малка каменна църква, която носи неговото име. В празничния ден група туристи ветерани от ТД “Юндола” поддеха идеята, че точно на това свято място трябва да бъде издигнат християнски кръст.

Идеята не е нова, преди повече от 10 години тя обедини голяма част от велинградската общественост, но не бе осъществена. Преди няколко месеца нов инициативен комитет възобнови усилията за издигане на християнски кръст, но не на Острец, а на склона до хотел “Бор”. По молба на инициативния комитет Общинският съвет гласува решение, с което отреди общински парцел за поставянето на кръста, въпреки че възникна спор дали мястото в близост до гроба на Вела Пеева е най-подходящото.
Според туристите ветерани не трябва да се обръща гръб на първоначалната идея кръстът да бъде въздигнат на Острец, въпреки съществуващите обективни трудности. В тяхното обръщение към велинградчани се казва:
“Уважаеми съграждани,
Отдавайки почит на 6 май - Гергьовден към светеца Георги Победоносец и към предците ни, които са осветили това място на връх Острец с неговото име като място за поклон и размисъл за миналото и бъдещото единение на местното население, Ви призоваваме за единодействие за довършване на започнатия строеж на малката църква, облагородяване на прилежащия терен и поставяне на отдавна лелеяния “Християнски кръст” - там, където първоначално бе обявен, за да се оформи Велинградският Олимп, както го наричаше нашият изтъкнат туристически водач Манол Чолев. Подкрепата на присъстващите бе спонтанна и скрепена с подписка. Разчитаме на вашето активно съдействие.”
По време на традиционния курбан на Острец на 6 май бе организирана и подписка, която бързо събра над 50 подписа. Подписката ще продължи, след което ще бъде внесена в общината на вниманието на кмета и общинските съветници.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай