Велинград - online - Велинград кани съседните общини на среща за рудодобива 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинград кани съседните общини на среща за рудодобива
Публикувано 2015-05-19 09:26:38 от Темпо

На 12 май се проведе първата работна среща на временната комисия, която има за задача да организира срещи по екологични проблеми, на първо място - плановете за добив на волфрамови руди от находище “Гранчарица”. Комисията бе създадена от Общинския съвет във връзка с подписката против плановете за рудодобив, събрана от Гражданската инициатива “За запазване на община Велинград като екологично чист регион”. В срещата участваха председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова и съветници, зам.-кметът Ася Хрисчева, главният архитект Тодор Енев, екологът на общината Станимир Живков, председателят на Гражданската инициатива Васил Тодев и др.

Г-н Живков съобщи, че от началото на 2015 г. няма движение по преписките, свързани с инвестиционните намерения на фирма “Ресурс 1” за рудодобив в находище “Грънчарица”. След като РИОСВ - Пазарджик поиска допълнителни данни за популациите на кафявата мечка и вълка в района на находището, в момента фирмата е наела зоолози и боатници, които правят исканите зимни и летни проучвания, за да докажат, че видовете не са застрашени от бъдещите рудодобивни дейности. Арх. Енев изтъкна, че в приетия Общ устройствен план на общината също са събрани данни за обитанията на мечките и вълците, но основният фокус трябва да бъдат хората и опасностите за тяхното здраве. Васил Тодев информира за проведена среща с депутата от ГЕРБ от Велинград Димитър Гечев и обмисляна промяна в Закона за концесиите, която да даде по-големи права на общините в процедурите по одобряването на концесиите.
Комисията взе решение до края на май общината да отправи покана за среща към кметовете на съседните общини, тъй като проблемът с рудодобива не засяга само Велинград, а целия регион Западни Родопи. На тази среща ще бъдат обсъдени общи действия и подкрепа за предлаганите промени в закона.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води