Велинград - online - Ваня Щерева: Силно се надявам да посегнете към българската литература 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ваня Щерева: Силно се надявам да посегнете към българската литература
Публикувано 2015-05-26 08:50:15 от Темпо

В седмицата на 24 май в СОУ “Васил Левски” във Велинград гостува Ваня Щерева. Тя е един от петимата български автори, които участват в тазгодишния тур “Пътуващи писатели ООД” на издателство “Сиела”. След автора на “18% сиво” Захари Карабашлиев учениците получиха възможността да влязат в диалог с авторката на романа “Образцов дом”, която работи и по сценариите на най-успешните български сериали “Стъклен дом” и “Под прикритие”.

Ваня Щерева разказа накратко за пътя си на творец, признавайки, че нейният преподавател в НАТФИЗ Стефан Данаилов й казал, че не става за актриса и е по-добре да пее. Следвайки съвета му, тя не само пее, а и написва авторски текстове за около 100 български песни. Това й помага да влезе “със смела стъпка” в литературата - явява се на конкурс за роман и въпреки мненията, че писането на текстове за песни е “чалгата в литературата” и не трябва да се надява на писателски успех, тя е сред петимата номинирани от общо 80 участници в конкурса. Така излиза на бял свят романът “Образцов дом”, известен като българския вариант на “Сексът и градът”. Ваня Щерева вече има 10 издадени книги и призова младата аудитория: “Хора, които са будни и умни, могат да напишат свестен текст... Силно се надявам да посегнете към българската литература, за да видите колко ви е близка”.
Много интересен за публиката бе разговорът за телевизионните сериали, в чиято основа е написването на сценарий. Ваня Щерева разказа, че когато пише, главата й е другаде, а сценарият на “Под прикритие” я е накарал на моменти да мисли като престъпник. Не спести откровението “Писателите сме големи крадци на чужди истории”, както и съвета “В живота ще бъдете много изкушени от копиране - копирайте интелигентно, провокирани от идея, която да представите по свой начин”. Учениците влязоха и в “кухнята” на сериалите с истории за известни актьори и сцени. Ваня Щерева изрази несъгласието си от начина, по който са изградени образите на полицаите в “Под прикритие”, защото телевизията трябва да възпитава симпатии именно към полицаите, а не към мутрите. Тя бе категорична: “Голям противник съм на наркотиците - това е слабохарактие, дават ти илюзия, която ако си умен, ще си я доставиш и без тях. Мразя наркомани и мотористи, които карат с висока скорост - бъдете внимателни хора, включително на пътя”.
СОУ “Васил Левски” продължава силната серия от срещи с модерни български автори - на 2 юни пред учениците заедно със “7 жени” ще застане телевизионната звезда и най-продаван български писател за 2014 г. Иво Сиромахов.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води