Велинград - online - Жива е мъдростта на столетника Манол Чолев 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Жива е мъдростта на столетника Манол Чолев
Публикувано 2015-05-26 08:58:52 от Темпо

Последната книга на Манол Чолев “Бит и природосъобразен начин на живот” бе във Велинград на 19 май 2015 г. Книгата бе издадена посмъртно от семейството на автора и представлява не само най-подробния разказ на живота на столетника, а и философско завещание към неговите последователи. А хората, за които Манол Чолев остава пример за подражание, са много - доказа го пълната зала на Художествената галерия и вълнението, съпровождащо всяко изказване.

“Татко реши да напише тази книга след 90-тия си рожден ден, но реално я написа между 98 и 100 години. Помоли ме две неща: да махна повторенията от текста и да публикувам книгата. Сега тя излиза без никаква чужда намеса и поправки, а в издателство “Анубис” бяха изключително впечатлени от неговия стил и изказ”, разказа проф. д-р Боряна Чолева - дъщеря на Руска и Манол Чолеви.
Срещата бе водена от Михаил Алексиев, автор на предговора към книгата, който вестник “Темпо” публикува през февруари. Той нарече Манол Чолев жалон на туризма във Велинград, а мнозина от присъстващите пожелаха да споделят свои мисли за автора и неговата книга.
Д-р Александър Попов определи Манол Чолев като универсална фигура - учител, читалищен деец, последовател на кооперативното движение, есперантист, турист с огромен принос за българското туристическо движение, писател, забележителен човек. “Като лекар ще кажа, че съветите на Манол Чолев за природосъобразен живот са много ценни. Сега медицината е в криза, тъпчем се и се тровим с лекарства, светът се препълни с опасни продукти. Манол Чолев е изпреварил този стадий на медицинската наука, за него природата е Бог. Бъдете природни хора и ще се доближите до здравето и щастието”, каза д-р Попов и сравни прозренията на автора с философската концепция на древния тракиец Орфей.
Председателят на дружеството на есперантистите във Велинград Борис Гаджанов цитира девиза на Манол Чолев “Туризмът е здраве, есперанто - приятелски прозорец към света”. Той разказа за общите разходки сред природата и за къпането в роса и в студените води на “Еленка”.
Асен Градански сподели, че за него Манол Чолев е пример, защото е бил изключително независим човек, който сам се е изградил. Любовта към природата е любов към Бога, чрез нея се удължава здравето и живота на човека. По предложение на Асен Градански цялата зала стана на крака и изпя “Хубава си, моя горо” в памет на Манол Чолев.
За своя учител Манол Чолев разказа учителят Никола Колев. Той си спомни как М. Чолев ги е завел пеша до Рилския манастир, как са обиколили цялото Чепинско корито, как за първи път са видели единестената растяща тук смокиня на крепостта Цепина. Единественото, което не успяхме да направим заедно с Манол Чолев, е астрономическа площадка до построената от туристите хижа “Кисловодск”, каза г-н Колев.
“Лечител и съветник, който помагаше на хората и с личния си пример увличаше много последователи”, каза за М. Чолев д-р Любомир Крантев. Директорът на болница “ВИТА” подчерта, че в това лечебно заведение се спазва правилото на Манол Чолев за лечение не чрез лекарства, а чрез природни фактори: “Много хора не проумяват тази елементарна истина и сами си докарват белята. Манол Чолев бе ориентир за нормален човек - произвеждащ доброта, с благи и кротки приказки, без никаква злоба и завист”.
Възхищение от примера и делото на Манол Чолев изрази и Румен Вандев от ракитовското сдружение “Суткя”. Срещата завърши с авторски документален филм за Манол Чолев, направен от д-р Любомир Крантев.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води