Велинград - online - Образованието - право или стока? Кога знанието ще бъде поставено на пиeдестал? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Образованието - право или стока? Кога знанието ще бъде поставено на пиeдестал?
Публикувано 2015-05-26 09:42:13 от Темпо

Цялата седмица преди 24 май във Велинград премина с настроението на празник. За първолаците - с тържества за буквите, за абитуриентите - с балове, дори за явяващите се на матури - с радост, че изпитите приключиха.
На 24 май централният площад на Велинград бе изпълнен със слънце, балони, цветя, поздрави и химна “Върви, народе възродени”.
Тон за празника дадоха Представителният духов оркестър “Димитър Мечев” с диригент Димитър Лазаров, трите мажоретни състави с ръководител Биляна Масларова и Градският хор “Николай Гяуров” с диригент Момчил Томов.
Честта да поздрави велинградчани за 24 май се падна на заместник-кмета Георги Янчев и на заместник-председателя на Народното събрание Янаки Стоилов. Думите на депутата от БСП бяха директна критика към новия закон за народното образование, който в момента се обсъжда в българския парламент. Той заяви, че е крайно време в България престижът на знаещите да е по-високо от престижа на тези, които са откраднали от държавата. Образованието е всеобщо право, но някои искат да го превърнат в стока; говорим за повишаване качеството на образование, а в същото време образователни институции гледат на ученика като на банкнотоносител за техния бюджет. Янаки Стоилов постави поредица от въпроси, сред които за равния достъп на децата до образование, за това кой ще закриля учениците със специални образователни потребности, ако с новия закон бъдат закрити помощните училища, как ще се гарантира обществената и възпитателна роля на училището, ако се допусне надомно обучение без ограничения. Официалните отговори дължи българският парламент и от тях зависи дали проблемите в нашето образование ще продължат да се задълбочават.
Георги Янчев, Янаки Стоилов и председателят на Общински съвет - Велинград Дияна Кехайова наградиха учителите, директорите и културните дейци, заслужили най-високите отличия през тази година (имената на наградените публикуваме отделно). Всеки от тях благодари на своите колеги и ученици и честити най-българския празник. В задочен диалог с Янаки Стоилов влезе директорът на СОУ “Васил Левски” Емил Моллов, който бе сред наградените. Той се обърна към държавата с думи, изпратени от хората на площада с аплодисменти: “Ако образованието не бъде поставено на пиeдестал, нашата държава никога няма да постигне успехи”.
Празничната програма, водена от учителите Маргарита и Иван Гергеви, продължи с още музика и танц в изпълнение на Духовия оркестър и мажоретния състав. Рецитаторите Кристиян Биляров и Виктория Филипова от школата на г-жа Иванка Дебелушина в Общинския детски комплекс казаха стихотворения за буквите. Децата от ЦДГ “Еделвайс” с ръководител г-жа Петя Ганева представиха два танца, а ученици от ОУ “Христо Ботев” с ръководител г-жа Нина Петрова буфосинхрониадата “Кралят”. Като поздрав за всички абитуриенти вокална група “Караоке” с ръководител Юлиана Ковачева изпълни песента “Един неразделен клас”. На сцената се представиха мажоретната група към ОУ “Неофит Рилски” с ръководител г-жа Олга Билярова, певците от музикална школа “Звънче” с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви, Клуб за спортни танци “Импулс” под ръководството на Мая Кондарева-Енчева и фолклорен ансамбъл “Чепинче” с ръководители Аделина Пещерска и Ели Саздова.
Вечерта на 24 май отново бе на абитуриентите - празнуваха двете среднообразователни училища “Васил Левски” и “Св.св. Кирил и Методий”.
Темпо

УЧИТЕЛ и ДИРЕКТОР на ГОДИНАТА 2015
ПРЕДУЧИЛИЩНО ВЪЗПИТАНИЕ: ОДЗ "Фантазия" - Силва Разсолкова
НАЧАЛЕН ЕТАП: СОУ "Методий Драгинов" - Анна Якимова
ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП: СОУ "Св.св.Кирил и Методий" - Атанас Денизов
ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП: СОУ "В.Левски" - Мария Чорбаджиева
ИЗВЪНУЧЕБНИ ДЕЙНОСТИ: ОДК - Венера Ланджова
ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА: ПГИТ "Ал.Константинов" - Валентина Сейменова, ПГД "Иван Вазов" - Валентин Кадьов
ДИРЕКТОРИ:
Маргарита Узунова, ЦДГ "Детски рай"
Емил Моллов, СОУ "Васил Левски"
Стефан Шулев, ПГГС "Христо Ботев"
За ПРИНОС в РАЗВИТИЕТО на КУЛТУРАТА
Стоянка Енчева, Школа по пиано и Градски хор “Н. Гяуров” към Народно читалище “Отец Паисий-1893”
Иван Иванов - Народно читалище “Васил Левски-1904”, Представителен детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче”
Антоанета Георгиева - преподавател по изобразително изкуство, художник
Петър Чапкънов - дългогодишен танцьор в ансамбъл “Вела” при Народно читалище “Св.св. Кирил и Методий-1905”
Дуня Сетова - дългогодишен самодеец в Народно читалище “методий Драгинов-1936” в с. Драгиново
Надежда Ангелова - активна творческа дейност за съхраняване, обогатяване и популяризиране на историята и културата като специалист в Исторически музей - Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай