Велинград - online - История зад досие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

История зад досие
Публикувано 2015-06-02 10:08:54 от Темпо

През май “Темпо” публикува официална информация на Комисията за досиетата за бивши кметове и общински съветници, за които има документи за съпричастност към органите на Държавна сигурност (ДС). Зад всяко от досиетата има лична история, но за момента единственият, който дойде в редакцията и пожела да разкаже своята, е Димитър Андонов - бивш кмет на Община Ракитово. Като свидетелство за времето публикуваме накратко неговия разказ:

“Аз съм от семейство на земеделци - чичо ми и баща ми са били сираци и членове на ЗМС. Чичо ми завършва гимназия във Велинград, но като земеделец след 1944 г. не му дават работа и той е принуден през Гърция да емигрира във Франция. Баща ми също се опитва да емигрира, но го хващат на границата и в продължение на 3 години, от 1949 до 1952 г. е в Белене, а общо 7 години по лагери и затвори. Цялото семейство бяхме неблагонадеждни. След като завърших Горския техникум във Велинград, в казармата бях определен за артилерист, но в последния момент получих повиквателна за Трудови войски в Пещера. Понеже само двама бяхме със средно образование, сложиха ме писар. Но дойде писмо от ВКР, че съм неблагонадежден и ме изпратиха на бетоновия възел. Бяхме уплашени момчета на 18 години. Оставят те сам на бетоновия център, разтоварваш сам 12 тона цимент, смачкват те психически. Бях интересен за военните, предлагали са ми сътрудничество, но съм отказвал. При дежурствата по поделение искат да пишеш рапорти и си длъжен да го правиш.
Уволних се и започнах работа в Горско стопанство - Ракитово. При мен дойде Альоша Ковачев, който предложи да ме изпратят във Франция да уча при чичо си и да помагам за народната власт. Аз съм отказвал няколко пъти. През 1980 г. ми разрешиха да отида на екскурзия със самолет при чичо ми, видяхме се с него в Париж. Когато се върнах, Альоша Ковачев ме прати в Пазарджик - отново ми предлагат да сътруднича. Казах им как е протекла екскурзията, но нищо не съм подписвал. През 1983 г. Ал. Ковачев предлага да бъда снет от отчет като неблагонадежден. По-късно самият той каза, че не съм бил агент. Болно ми е, че ни слагат под общ знаменател. Имам досие, но това не значи, че съм работил против някого”.
В папката с документи от разсекретеното досие на Димитър Андонов има и докладна от вербовчика ст. лейт. Альоша Ковачев от 1983 г., в която четем: “Агент “Огнян” бе категоричен в отговора си, че в никакъв случай не желае да работи и не иска да поддържа връзка с органите на ДС по какъвто и да е повод. Обясних му, че ние сме органи, които можем да помагаме на хората, но когато се налага, можем и да вземем другата страна, но и това не изигра ролята. Агентът бе твърд в отговора. При това положение се разделихме, като му заявих, че в крайна сметка той ще опре до нас, а не ние до него.”
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай