Велинград - online - История зад досие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

История зад досие
Публикувано 2015-06-02 10:08:54 от Темпо

През май “Темпо” публикува официална информация на Комисията за досиетата за бивши кметове и общински съветници, за които има документи за съпричастност към органите на Държавна сигурност (ДС). Зад всяко от досиетата има лична история, но за момента единственият, който дойде в редакцията и пожела да разкаже своята, е Димитър Андонов - бивш кмет на Община Ракитово. Като свидетелство за времето публикуваме накратко неговия разказ:

“Аз съм от семейство на земеделци - чичо ми и баща ми са били сираци и членове на ЗМС. Чичо ми завършва гимназия във Велинград, но като земеделец след 1944 г. не му дават работа и той е принуден през Гърция да емигрира във Франция. Баща ми също се опитва да емигрира, но го хващат на границата и в продължение на 3 години, от 1949 до 1952 г. е в Белене, а общо 7 години по лагери и затвори. Цялото семейство бяхме неблагонадеждни. След като завърших Горския техникум във Велинград, в казармата бях определен за артилерист, но в последния момент получих повиквателна за Трудови войски в Пещера. Понеже само двама бяхме със средно образование, сложиха ме писар. Но дойде писмо от ВКР, че съм неблагонадежден и ме изпратиха на бетоновия възел. Бяхме уплашени момчета на 18 години. Оставят те сам на бетоновия център, разтоварваш сам 12 тона цимент, смачкват те психически. Бях интересен за военните, предлагали са ми сътрудничество, но съм отказвал. При дежурствата по поделение искат да пишеш рапорти и си длъжен да го правиш.
Уволних се и започнах работа в Горско стопанство - Ракитово. При мен дойде Альоша Ковачев, който предложи да ме изпратят във Франция да уча при чичо си и да помагам за народната власт. Аз съм отказвал няколко пъти. През 1980 г. ми разрешиха да отида на екскурзия със самолет при чичо ми, видяхме се с него в Париж. Когато се върнах, Альоша Ковачев ме прати в Пазарджик - отново ми предлагат да сътруднича. Казах им как е протекла екскурзията, но нищо не съм подписвал. През 1983 г. Ал. Ковачев предлага да бъда снет от отчет като неблагонадежден. По-късно самият той каза, че не съм бил агент. Болно ми е, че ни слагат под общ знаменател. Имам досие, но това не значи, че съм работил против някого”.
В папката с документи от разсекретеното досие на Димитър Андонов има и докладна от вербовчика ст. лейт. Альоша Ковачев от 1983 г., в която четем: “Агент “Огнян” бе категоричен в отговора си, че в никакъв случай не желае да работи и не иска да поддържа връзка с органите на ДС по какъвто и да е повод. Обясних му, че ние сме органи, които можем да помагаме на хората, но когато се налага, можем и да вземем другата страна, но и това не изигра ролята. Агентът бе твърд в отговора. При това положение се разделихме, като му заявих, че в крайна сметка той ще опре до нас, а не ние до него.”
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола