Велинград - online - Читалище търси нови публики и път към младите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Читалище търси нови публики и път към младите
Публикувано 2015-06-09 09:03:12 от Темпо

Културните и обществени организации във Велинград са в голяма степен консервативни в общуването си с публиките, а резултат от това е отслабващият интерес от страна на младежта към читалищните дейности - библиотеката и художествените формации. В Народно читалище “Отец Паисий-1983” не само са видели и формулирали проблема, а и търсят решения. За тях разказва културният мениджър Силвена Байракова, която на 2 юни представи поредния разработен и спечелен от читалището проект.

Част от формулата за подобряване на комуникацията с младите е новият проект, финансиран със 7115 евро от фондация Институт “Отворено общество” по Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България. С част от средствата ще бъде направена основна преработка на сайта на читалището, който ще бъде обогатен с много нови данни. На новия сайт ще бъде добавена и културна карта на община Велинград, която ще показва в цялостен вид културното наследство и културния сектор.
В архивите на читалището има ценни документи и библиотечни единици от началото на ХХ век, както и изключително интересен снимков материал за художествения път на театралния състав (създаден 1905 г.), смесения хор (1919 г.), школата по пиано (1947 г.), литературния клуб (1952 г.), младежкия духов оркестър (1965 г.) Проектът ще позволи тези материали да бъдат дигитализирани и така да бъде уловена и запазена една значима и обширна част от културната история на Велинград и общината.
Отново в посока по-модерна комуникация ще бъде монтирането на екран на фасадата на читалището, чрез който ще се представя информация за текущите културни събития, институции и формации във Велинград. Но за да стане факт този пълен и актуален културен календар на града, ще трябва да бъдат изградени по-здрави връзки на комуникация между отделните културни институции и участие на всички техни представители. Амбициите са по този начин проектът не само да осигури организационна устойчивост на читалището в кв. Лъджене, а и да окаже благоприятно въздействие върху сектора като цяло. Ще има техническа възможност за директни излъчвания на екрана на събития от други читалища и различни сцени и това безспорно ще даде повече информация за градския културния живот и програма.
Силвена Байракова сподели надеждата, че с помощта на нови технологии и съвременни методи на комуникация читалищата ще привлекат нови публики. Хубаво е, че проектът ще съхрани много ценности от миналото чрез дигитализирането на архива, но и че гледа към бъдещето на читалището, което е невъзможно без връзката с младите хора на Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България