Велинград - online - Иво Сиромахов: Образователната система е архаична - в XXI век светът е друг 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Иво Сиромахов: Образователната система е архаична - в XXI век светът е друг
Публикувано 2015-06-09 09:06:29 от Темпо

Българският писател с най-много продадени книги през 2014 г. Иво Сиромахов като дете е мечтал да стане боклукчия, за да може да се вози прав и да подсвирква на шофьора кога да спре. Днес той е автор на 14 издадени книги (повече от живите български автори има само проф. Юлиян Вучков!), а като сценарист в “Шоуто на Слави” и жури в “България търси талант” е известно лице от телевизионния екран. Толкова известно, че залата на СОУ “Васил Левски” не успя да побере всички ученици, които искаха да участват в срещата с него сутринта на 2 юни. Гостуването на Иво Сиромахов бе пореден епизод от инициативата “Пътуващи писатели ООД” на издателство “Сиела”, която през последния месец доведе във Велинград и писателите Захари Карабашлиев и Ваня Щерева.

Иво Сиромахов сбъдна очакванията на младата аудитория за весела и непринудена среща. В типичния си стил той продължи разказа за детските мечти със спомени за първите си (неуспешни) опити в писането на стихове и неочаквания успех в гимназията с писането на пиеси, които най-после му спечелили вниманието на най-красивите момичета. Така чрез литературата открил: “Един мъж прави всичко, за да го харесат жените. А за да те харесат не е важно да си много красив, а да ги разсмиваш. Пиша, скромно обирам овациите и си хванах гадже”.
Рецептата със смеха спазва и докато работи във вестник “24 часа”, където под мъдрото ръководство на Валери Найденов пише политически фейлетони. Докато през пролетта на 2000 г. случайно не срещнал Слави Трифонов и вече 15 г. е сценарист в неговия екип. За толкова години в медиите казва, че се е нагледал на “какви ли не простотии”.
Хората обичат да четат смешни истории - това показва пътят на Иво Сиромахов като писател. Пред учениците той бе откровен: “Нищо хубаво не можете да научите от моите книги, няма поуки и съвети, само можете да се смеете”. Но поуки и съвети към младите момчета и момичета имаше: “Разказвам ви своя живот и каква роля е изиграла случайността в него, за да кажа, че човек до голяма степен сам гради съдбата си. Можем много да се оплакваме от държавата, в която живеем и ще бъдем прави. Но най-важното е да инвестирате в себе си - в образование. Няма усилие, което да направите и то някога да не се възнагради. Успехът не винаги идва бързо, нужно е търпение, работа и упоритост всеки ден. Не се разколебавайте! Днес все по-търсени са хората с повече знания и то такива, които знаят нещо, което другите не знаят. Случайността помага на онези, които са подготвени за нея. Трябват качества, за да се възползвате от късмета. А освен качества трябва и характер - без него много талантиливи хора завършват по тъжен начин, а не толкова талантливи с упоритост отиват напред. Всеки човек има потенциал и от него самият зависи да го отключи и развие”.
Разговорът стигна и до популярността, която дава телевизията и до риалити “звездите”, които не знаят какво да правят с нея. Единественото, за което трябва да се използва телевизионната популярност, е да се прави добро, смята Иво Сиромахов. Той сподели изключителното си вълнение от концерта на “Шоуто на Слави” в “Арена Армеец” и плановете на екипа през септември да направи концерт на стадион “Васил Левски”, но за съжаление на публиката не раздаде билети.
Буря от аплодисменти спечели Иво Сиромахов с позицията си за начина на преподаване на литература в съвременното българско училище. Според него учебната програма се пише от “тиквеници в Министерството на образованието” и а образователната система има голям грях към българския ученик - изключително архаично преподаване. В училище не трябва да се прави литературен анализ, това е занимание за студенти филолози, да броиш колко анафори има в едно стихотворение е все едно да броиш диезите, докато слушаш музика. Книгите са удоволствие и не трябва да се превръщат в учебен предмет, както е в момента в нашето училище. Трябва да се следват вкусовете на времето, защото в XXI век светът е друг и целият е в телефона.
С телефона, тоест с много снимки и селфита, завърши и срещата. А дали тези разговори със съвременни български автори и техните лични истории ще провокират младите към четене (а защо не и към писане?) на книги? Със сигурност ще има такива, у които интересът ще бъде запален или увеличен.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола