Велинград - online - ПОЩА: Парк ли е “Боров парк”? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПОЩА: Парк ли е “Боров парк”?
Публикувано 2015-06-09 09:12:50 от Темпо

Детството ми мина в и около този парк, под ”Двореца”, който е на “една ръка разстояние” от нашата къща. Това беше и най-късият път до Кална баня, до Каменица и до стадиона. В него беше и Кремъчна (мъжка) баня. В парка първо имаше даже и ... мини зоологическа градина с две мечета: Миладин и Костадин! А по-късно точно там беше построено и великолепно лятно кино, в което са изнасяли концерти всички именити български изпълнители, в т.ч. Лили Иванова, Емил Димитров... Така паркът се превърна и в своеобразен културен център и място за истинска отмора.

Всичко това беше... Сега е друго... Лятното кино е...руина. Преди години паркът беше уж реиновиран, но ... уж.
Защото сега имам чувство, че това не е единно пространство. Частта около хотел ”Рич” е великолепно поддържана, поливана и почиствана ежедневно, с хубава детска площадка. Но другата част, за която май се грижи (ако въобще се грижи) общината, е съвсем друга картина: изсъхнала трева, изпочупени дървени прегради, боклуци... Често пребивават кучета - някои бездомни, а други домашни, но не винаги с нашийник и водени от стопанина. Какво се чака - да бъде нахапано някое дете и чак тогава, по българска традиция, да се задействат държавните органи?
Всяка вечер беседките са пълни с млади хора, които по правило сядат на масите или стъпват върху тях. Около тях бутилки с алкохол, мезета... Викове, крясъци...
Наскоро моята снаха беше на детската площадка до “Рич” и люлеела детето си и мой внук, ненавършил още 3 г. На пейките са стояли няколко якички мъже, които пушели като комин. На справедливата забележка на снаха ми те веднага са я навикали в стил: ”Ти к’во искаш, ма? Що да не пушим, това е на открито! Като не ти харесва, ти се махай!”
А тези мачовци са задължени да спазват закона за здравето, който с поправките си от 2012 г. (чл.56 а, т.2) категорично забранява пушенето на “площадки за игра”, като в изричното тълкуване на закона от страна на здравното министерство е записано: ”Откритата площадка за игра е обществено достъпна открита площ, предназначена за игри, с подходящо за целта устройство, настилка и съоръжения за игра. Обособеният на открито детски кът със съоръжения за игра отговаря на характеристиките на открита площадка за игра, поради което на неговата територия тютюнопушенето е забранено”. За нарушителите са предвидени строги санкции в закона.
Само че кой да санкционира тези нарушители? Досега не съм видял там нито служител на регионалната здравна инспекция, нито на общината. И за да не се разправят младите майки с разни мачовци, мисля, че веднага трябва да се предприемат следните действия:
- да се поставят от всички входове на парка табели с надписи,че е забранено разхождането на кучета;
- на детските площадки да се поставят табели, че е забранено пушенето съгласно чл. 56 а, т. 2 от Закона за здравето;
- да се създаде организация между общината и другите контролни органи за постоянен контрол върху спазване на законите в парка;
- да се предприемат конкретни действия за поливане и почистване на частта от парка, която не се обслужва от хотел ”Рич”.
Ако това не се осъществи и се запази сегашното положение, не само аз, но и много курортисти ще се питат “Боров парк” парк ли е или ... нещо като парк?
Иван Велчев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай