Велинград - online - Изложба за Орфей и Родопа гостува във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Изложба за Орфей и Родопа гостува във Велинград
Публикувано 2015-06-16 09:31:44 от Темпо

Преди да отлети за страната на изгряващото слънце Япония, където ще чете лекции за тракийската култура в някои от най-големите градове, между които Токио и Осака, проф. Диана Гергова участва в подреждането на изложбата “Планината и вярата на Орфей”, на която е и научен консултант. Изложбата е разположена в голямата зала на Историческия музей във Велинград и е посветена на тракиеца Орфей и на нашата Родопа планина.
Това е втората от поредицата изложби на Фондация Credo Bonum, посветени на развитието на духовността и културата по българските земи. Първата ни разказа за древната праисторическа цивилизация, живяла по българските земи през VII-V хил.пр.Хр.
Родопа планина е мястото, където се е извършвала духовната реформа, свързана с култа към земята и слънцето. Тракиецът Орфей е поет, лечител, музикант и пророк, основател на Дионисовите и Елевзинските мистерии, на мистериите на острав Самотраки и е автор на хероическата метрика и на астралогията. Учението, което той създава, носи неговото име и се нарича орфизъм. То поставя в центъра безсмъртието на душата, като има предвид древни знания и идеи за произхода на света, боговете и човека. Влиянието на орфизма се разпространява в Южна Италия и Сицилия, по егейските острови и в Азия. В своето учение Орфей обединява култа към земята и към слънцето, освен това орфизмът е първото учение, което се е разпространявало чрез книги.
Бронзовата епоха, според доказателствата на българските археолози, е времето на Орфей и на промените, които настъпват в живота на древна Тракия и на целия Средиземноморски свят. Тогава, през последните столетия на II хил.пр.Хр., възникват многобройни светилища в стратегически и живописни места със заложени в техните устройства астрономически знания. Съществуването на специална култура, представена чрез тракийската култова керамика, хилядолетното функциониране на тракийските светилища до приемането на християнството може би някой ден ще доведе до откриването на табличките с Орфеевото писмо.
Изложбата “Планината и вярата на Орфей” прави опит да обедини митологичните, писмените и археологическите данни от Родопа планина и от Средиземноморския свят с единствената цел да бъде представено безсмъртното Орфеево учение. Темите, които изложбата представя, са митовете за Орфей, духовната му реформа и култа към Дионис и Аполон, вакханките и безсмъртието, орфизма, музиката на Орфей, шаманството и любовта към Евредика, племето на бесите - пазители на светилищата на Дионис. Показано е Орфеевото цвете-безсмъртниче - Родопски силивряк (стирака или шапова билка), за което се говори, че ако един цвят от хербарий се натопи във вода, то ще се съживи. Разгледан е и култът на Орфей във Филипопол, Орфей и християнството. Изложбата представя и култовата керамика “Цепина”, открита в нашия край в орфическите светилища.
Изложбата “Планината и вярата на Орфей” е осъществена и с участието на РИМ-Смолян и ИМ-Велинград с помощта на директора Снежана Велева и археолозите Асен Салкин и Димитър Байраков. В нашия музей изложбата ще може да бъде видяна до 8 юли.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай