Велинград - online - Прокуратурата разследва Емилия Еленкова за източване на община Ракитово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Прокуратурата разследва Емилия Еленкова за източване на община Ракитово
Публикувано 2015-06-16 09:59:37 от Темпо

Преди около два месеца Окръжна прокуратура - Пазарджик започна досъдебно производство срещу Емилия Еленкова в качеството й на кмет на Община Ракитово през 2011 година. На Икономическа полиция бе възложено събиране на данни за безстопанственост по член 282 от Наказателния кодекс във връзка с подписани от екскметицата договори за ремонт на банята в Ракитово. На 4 юни 2015 г. пресцентърът на Главна прокуратура съобщи, че е образувано досъдебно производство и започва разследване срещу Емилия Еленкова, че в качеството си на длъжностно лице през 2011 г. с действията си е нанесла щети на общината за над 213 хиляди лева.
Към днешна дата, с натрупаните лихви и неустойки, сумата на щетите е набъбнала на 800 хиляди лева.
Следственият отдел на Окръжна прокуратура - Пазарджик разследва общо 5 договора, подписани от бившата ракитовска кметица през 2011 г. Най-скандални са двата договора за ремонт на градската баня. В тях е записано, че ако до два месеца избраната фирма-изпълнител “КИССИК КОНСУЛТ” не получи 35% авансово плащане на определената сума за ремонт, то строителят след това получава 120% от цялата договорена сума, без дори да е извършил ремонтни дейности. Авансовото плащане не е извършено, а в администрацията на общината липсват и договорите с фирмата, която се оказва и с фалшив адрес. Според разследващи това е класически пример за източване на община.
Другите 3 договора, които също са ощетили общината, са за ремонти на общинския път Дорково - Дъното и на спортната зала в Костандово. Договорите са сключени преди да бъде осигурено финансиране от Държавния фонд “Земеделие”, отново не са вписани в регистрите на общината и не са били проведени изискваните по закон процедури по събиране на 3 оферти.
Междувременно ракитовското сдружение “Суткя” в открито писмо до Областната управа настоя за извършване на проверка на договорите за консултантски услуги в Община Ракитово в периода от 04.01.2011 г. до 07.11.2011 г. В писмото се сигнализира, че в този период от кметуването на Емилия Еленкова една от най-бедните общини в България е заплатила за консултантски и адвокатски услуги сумата 563 995 лева - съвети за над половин милион лева без никакъв ефект.
Ако започналото досъдебно производство стигне до съдебна зала, решението на съда ще бъде от огромна важност за Община Ракитово. Неустойките по договорите за градската баня са близо 800 000 лева - сума, която застрашава общината с небивал финансов трус. Позицията на кмета на Община Ракитово Любомир Петков е твърдо за обявяване на скандалните договори за нищожни, тъй като те не фигурират в общинските регистри, а ремонт на градската баня изобщо не е извършен.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай