Велинград - online - Търси се кой изтрови рибата в река Луковица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Търси се кой изтрови рибата в река Луковица
Публикувано 2015-06-16 10:04:20 от Темпо

Късно вечерта на 5 юни на телефон 112 е подаден сигнал за измряла риба в река Луковица във Велинград. На следващата сутрин експерти от Регионалната дирекция по околната среда и водите - Пазарджик и Басейнова дирекция - Пловдив извършиха проверка на място.
Направен бе оглед в участъка от реката между хотел “Рич” и “Вельова баня” и констатирано наличие на около 100 екземпляра измряла риба от видовете кефал, мряна и бабушка с различни размери, като най-големите екземпляри стигат до 800 грама.
Не бе установено заустване на производствени отпадъчни води. По течението на реката са забелязани живи екземпляри от изброените видове, което води до извода, че замърсяването е било или залпово, или следствие от нерегламентиран улов на риба. В момента на проверката реката е бистра, без пяна и мътност.
Специалистите от Басейнова дирекция взеха проби от водата, а в петък, 12 юни, излязоха и лабораторните резултати. Анализът на пробите от повърхностните води на река Луковица от мястото на установеното измиране на риба показват повишено съдържание на азот нитритен. Това обаче не е основателна причина за констатираното масово измиране на риба, съобщи пресцентърът на Басейнова дирекция - Пловдив.
Водната проба е анализирана по показатели: активна реакция, температура, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност на кислород, неразтворени вещества, амониев азот, азот нитритен, калциево-карбонатна твърдост, както и голяма група приоритетни вещества и специфични замърсители, като полициклични ароматни въглеводороди, органохлорни пестициди, органофосфорни съединения, полихлорирани бифенили, хлорбензоли, азот и фосфор съдържащи пестициди и летливи органични съединения. По показател азот нитритен е отчетена стойност 0,0402 mg/l при норма за добро състояние 0,025 mg/l. Констатираната стойност е в границите на умерено състояние по посочения показател за повърхностни води. По отношение на всички останали показатели стойностите са под границата, което на практика означава, че липсва съществено замърсяване на водите. Анализът на резултатите е извършен съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води, както и Наредба за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и някои други замърсители от 2010 г.
По случая с измрялата риба в река Луковица е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, тъй като най-вероятната причина за инцидента е нерегламентиран улов на риба с използване на забранени химични или взривни вещества.
Добрата новина е, че в Луковица отново се появиха живи риби, което показва, че водата не е трайно замърсена.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води