Велинград - online - “Млади възрожденци” в Добърско и Банско 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Млади възрожденци” в Добърско и Банско
Публикувано 2015-06-23 09:21:35 от Темпо

На 13 юни се проведе заключителна сбирка на СИП “Млади възрожденци“ към СОУ “Васил Левски“ Велинград. За учениците беше организирана екскурзия до с. Добърско и гр. Банско.

През тази учебна година членовете на клуба се запознаха с интересни личности и събития от родния край, участваха в отбелязване на бележити годишнини, обсъждане на книги и чествания. Активно подпомагахме председателя на клуба - госпожа Радка Тотолакова, при събирането и обработване на материали за издаване на сборника "Учители-будители от Чепинския край". Паметна ще остане за нас научната конференция, посветена на Владо Черноземски през месец октомври 2014 год., участието ни в първата среща на клубовете в София, посещенията ни в Националните исторически и археологически музеи и Боянската църква.
За съжаление, призивът ни да се създадат клубове "Млади възрожденци" и в другите училища в града и общината остана без отзвук. От самата община не получихме никакво съдействие за премахване на обидното наименование на ресторанта "Гол баджак".
Изпълнявайки девиза на Алеко Константинов "Опознай Родината, за да я обикнеш!", решихме заключителното ни занятие да бъде в с. Добърско, като своеобразен поклон пред 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил.
Всички ние останахме смаяни от невероятните културни паметници, превърнали се във величествен символ на българския дух. Храмът "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", разположен в пределите на Рила планина - село Добърско, събуди чувство на гордост и патриотизъм във всеки един от нас. Историята на църквата, построена през 1614 година от будни и заможни добърчани, ни беше красноречиво разказана от кмета на селото Никола Найденов, който породи огромно възхищение у нас. Внимателно разгледахме стенописите по каменните стени на храма, олицетворяващи живота на Исус Христос, гениално изписани в хронологичен ред с изключително разнообразие от цветове и форми. Това, което най-много впечатли учениците, беше стенописът “Преображение Господне”, на което образът на Христос е разположен в старинно изображение на ракета. Ние останахме безмълвни пред находчивостта и умението на художниците, сътворили тези изящни картини. Интересен факт, споделен от самия кмет, беше, че стенописите не са претърпели реставриране, а са запазени в оригиналната си форма. Църквата е под защитата на ЮНЕСКО, а автентичната архитектура на храма и поразителните стенописи го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство.
В град Банско посетихме архитектурно-етнографския музей “Веляновата къща”. Това е най-интересно укрепената къща в Банско, изградена в епохата на Възраждането и запазена до наши дни. Запознаха ни с историята на къщата, която е била подарена на майстор Велян Огнев, който я изографисва и превръща в истинско произведение на изкуството. Този исторически паметник е една чудесна илюстрация на тогавашния начин на живот, като особено впечатление създава “Синята стая” със своята уредба и изкусно изрисувани стенни мотиви.
Това пътуване обогати нашите знания, събуди у нас възхита и изключителна гордост от това, че сме граждани на държава с безценна култура и величествена история.
Йорданка Фурнаджиева, СИП “Млади възрожденци”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води