Велинград - online - Моят хубав спомен с оркестъра 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Моят хубав спомен с оркестъра
Публикувано 2015-06-23 09:39:26 от Темпо

Продължаваме разказа за 50-годишния юбилей на Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев”, който пишем по най-хубавите спомени на бивши и настоящи участници в състава.
Катерина Мирчева: Оркестърът работеше като добре смазана машина

Катерина Кривошийска-Мирчева свири в Музиката от 1979 до 1985 г., а в момента е преподавател в Музикалната школа към читалище “Отец Паисий-1893” по обой и саксофон. Ето нейните хубави спомени с оркестъра:
“Започнах като оркестрант с кларинет, но поради голямото ми желание да свиря на обой и няколкото запитвания, през 1980 г. бяха закупени два обоя и аз се прехвърлих. Тогава оркестърът работеше като добре смазана машина. Репетирахме по групи през седмицата, а в петък, събота и неделя при преподавателите - индивидулани и групови уроци и общи репетиции. С нас работеше много силен екип от преподаватели. Правехме ежегодни продукции, имаше духов квинтет, с който се явихме на фестивал за камерна музика, търсеха се изяви за нас като млади музиканти. В концертите участваха оперни певци, оркестърът свиреше арии от “Кармен”, “Прилепът”, увертюрата към операта “Ивайло” с много отговорно соло на обой, “Флорентински марш”, “Звезди и черти” и много други произведения, до които имахме щастието да се докоснем.
При всяко едно от турнетата се срещахме с наши връстници музиканти и сверявахме часовниците за музикалното ниво и качеството на изпълнение. Незабравими спомени остават от пътуването през 1981 г. в Букурещ, където свирихме в Двореца на пионерите, остров Корфу, където открихме новопостроения Дом на културата през 1982 г. През 1983 г. се явихме на фестивал в Рощок в бившата ГДР и бяхме удостоени с най-високата награда за добре подбрана и изпълнена интернационална програма. Под диригентската палка на г-н Димитър Мечев и главен художествен ръководител проф. Николай Тонев вдигнахме на крака публиката в зала “България” на прегледа “Нова българска музика” през 1984-85 г. и на многобройните концерти в Националния дворец на културата в София.
След завършването през 1985 г. бях приета в Музикалната академия, но следата, която остави велинградският Младежки духов оркестър е незаличима. Продължих да преподавам музика в Арабските емирства в британски и интернационални училища, да свиря в Биг-бенда на Абу Даби на саксофон и в симфоничния оркестър на Дубай с обой.
Не е вярно, че сега няма желаещи да започнат да свирят в оркестъра. Няколкото месеца работа във Велинград доказват, че деца, готови да свирят в оркестъра, има. Затова трябва да откриваме млади таланти и да върнем предишната слава на един от най-добрите младежки състави в България”.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай