Велинград - online - Бани без адрес 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бани без адрес
Публикувано 2015-06-23 09:54:19 от Темпо

Можете ли да познаете какво е това: КВ-3444,парцел II-2534 с площ 1660 кв.м. Акт за ПОС № 167/27.12.2000 г. МС 600 кв.м.? А ще ви бъде ли по-лесно да отгатнете какво е това: КВ - 3973, УПИ - I-6828, с площ 1710 кв.м. Акт за ПОС № 233/22.08.2001 г. -МЖ-504кв.м.;МС-35кв.м. МС-46кв.м.?

Признаваме, че задачата не е лесна, а отговорът сигурно ще изненада мнозина: това са адресите на две бани във Велинград - Радонова и Кална. Като кажем “адрес” очакваме улица и номер, но такъв адрес баните във Велинград нямат - имат си само номера на парцелите.
Невероятно, но факт: създадените преди векове в Чепинското корито минерални бани, дали началото на населените места и туризма по нашите земи, днес, в XXI век, нямат адреси!
Поводът да потърсим точните адреси на баните бе запитване от руски турист, който търси точна информация за местоположението на всяка от баните. Това обаче се оказва въпрос, на който дори всезнаещият и вездесъщ Гугъл не дава точен отговор. Нещо повече - в най-популярните сайтове с карти в мрежата баните просто изобщо не фигурират на картата на СПА столицата на България и на Балканите Велинград. А това нито улеснява туристите, нито рекламира курорта.
В архивите на Общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” (ОП “СИП”), което стопанисва общинските бани - двете Радонови бани в Чепино и Кална баня в Лъджене, те фигурират само като номер на поземлен имот, но нямат адрес - улица и номер. На сайта на общината ОП “СИП” е публикувал много ценни инсторически справки за общинските бани, в които обаче също не може да се намери информация за точното им местоположение.
На коя улица е Кална баня е въпрос с повишена трудност, защото сградата е на ъгъла между две улици. Питаме в различни служби в общината, но и тук отговор няма. В Техническа служба баните са нанесени на скици като УПИ - могат да се видят адресите на съседните сгради, но не и на баните. Например вижда се, че входът на Сярна баня в кв. Каменица е на ул. “Георги Кирков”, а парцелът логично и символично граничи с улица “Банска”, но кой е адресът на въпросната баня не става ясно. В друга служба - ЕСГРАОН, регистрират само адреси на граждани. На практика ситуацията в момента е такава: къщите, разположени в съседство например със Сярна баня, си имат улица и номер, но самата баня - не.
Положението е такова не от вчера. Справка в стари телефонни указатели на Велинград показва, че и преди 40 години е било подобно - за някои от баните пише на коя улица са, но номер пак няма.
За велинградчани, които си знаем къде се намира всяка от баните, темата може и да изглежда маловажна. Но за туристите, особено за тези от чужбина, явно не е. Най-логичното за съвременния турист е да търси информация в мрежата и да си настрои джипиеса, за да стигне до избраното място - нещо, което в случая с велинградските бани няма как да направи. Остава старото и изпитано правило, че с питане и до Цариград се стига. Но нали вече датата на календара е друга?!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води