Велинград - online - На Еньовден с единия крак в Родопите, с другия - в Рила 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На Еньовден с единия крак в Родопите, с другия - в Рила
Публикувано 2015-06-30 09:14:46 от Темпо

24 юни - денят на Йоан Кръстител и Еньовден, стана повод туристите от Спортен клуб “Здраве и дълголетие’’ с председател Любка Зинкова да поканят на традиционен излет до най-високата гара на Балканите Аврамово - 1267 метра, ученици от велинградските училища.

До гара Аврамово пътуването с влак трае 1 час и бе много емоционално, защото за някои от нас се оказа първо пътуване с влак. Вълнението си заслужаваше заради невероятната красота, с която бяхме заобиколени, а и научихме от госпожа Любка Зинкова, че сградата на гарата се намира в Родопите, а ние от другата страна на линията се оказа, че сме в Рила планина.
Интересен се оказа и фактът, че в този излет взехме участие над 61 човека - от туристи-ветерани с повече от 50-годишен стаж по планините на Родината до най-малките участници - деца, които още не са тръгнали на училище и които наричаха ,,италианчетата’’.
Пътуването с теснолинейката ни накара да се замислим колко важна е тя за този край на нашата община и връзката ни с Пиринска Македония - Банско, Добринище... Трябва да си признаем, че не сме очаквали да открием за себе си колко е красива планината ни, колко е полезно да видиш окосените ливади, да си откъснеш току що узрелите зуници, да направиш скара сред природата и да обядваш на чист въздух под съпровода на най-живата музика - тази на щурците и пойните птици.
Освен, че изпълнихме с красота и музика сетивата и сърцата си, някои от нас успяха по естествен път да се преборят с някои от своите фобии, като например страховете от паяци, мравки и други гадинки.
От туриста-ветеран Борис Зинков научихме, че билките са 77 вида и половина, като коя е тази половин билка никой не знае, но така се предава от поколение на поколение.
Пътят до Аврамово е само час и за това време видяхме осморката, която линията прави, повече от 20 тунела, през които влакчето мина, красотите от двете страни на линията и невероятните вълнения, които изпитахме. Нека през ваканцията, която идва, да не стоим само пред компютрите, а тръгнем сред природата, защото изразът ,,Опознай Родината, за да я обикнеш!’’ е абсолютно верен.
Гинка Салапатийска, Валерия Сестримски, СОУ ,,Св. св. Кирил и Методий’’
Натали Водева, ПГИТ ,,Алеко Константинов’’

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай