Велинград - online - Започна броенето на белите щъркели 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започна броенето на белите щъркели
Публикувано 2015-06-30 09:20:11 от Темпо

На всеки 10 години в световен мащаб се провежда международно преброяване на белия щъркел. В неговото седмо поред издание участват над 40 държави. В България инициативата се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Преброяването на белия щъркел е най-мащабната природна кампания за настоящата година.

В периода от 15 юни до 15 юли 2015 г. експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пазарджик ще събират информация за защитения вид във всички населени места в нашата област. Целта на преброяването е да бъде събрана информация за местонахождението и броя на гнездата, причините за незаетите или пострадали гнезда, вида на обезопасяването им, броя на обитаващите ги екземпляри, тяхното поколение и др. Събраните данни се вписват в полеви формуляр за белия щъркел съгласно Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.
Белият щъркел (Ciconia ciconia) е голяма птица, с дълга бяла шия и дълъг яркочервен клюн. Краката й също са дълги и яркочервени. Бялата перушина по главата, шията и тялото контрастира с черните пера по крилата, които на слънчева светлина придобиват зеленикави оттенъци. Малки черни петна ограждат кафявите им очи.
Щъркелът е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Той е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората - присъствието на белия щъркел е знак за запазена здравословна среда с чисти води, дървета и земеделие с малко пестициди. А народните поверия твърдят, че щъркелът носи здраве и късмет там, където гнезди.
В преброяването могат да участват и доброволци, а данните за гнездата могат да се попълват и онлайн.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България