Велинград - online - Оркестърът отпразнува половин век 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Оркестърът отпразнува половин век
Публикувано 2015-06-30 09:27:18 от Темпо

На 27 юни тържествено бе отбелязан 50-годишният юбилей на Представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” при НЧ “Отец Паисий-1893”.
Честването започна с откриването на паметна плоча на създателя на оркестъра - Учителя Димитър Мечев. Думи на признателност отправи Мария Полежанска - дългогодишен директор на СОУ “Св.св. Кирил и Методий” - наследник на Първо основно училище в кв. Лъджене, в което през 1965 г. е създаден оркестърът.
Тя благодари на семейство Мечеви, на всички музиканти и мажоретки и лично на Надежда Ключкова от “Минерали-М”, чието дело е дарението на паметната плоча пред читалището. Думи на благодарност към делото на Учителя отправиха кметът на общината Иван Лебанов и председателят на НЧ “Отец Паисий-1893” Цветан Котев. Кметът Иван Лебанов, синът д-р Ангел Мечев и председателят на читалището Цветан Котев откриха паметнатната плоча с лика на Димитър Мечев и думите му: “Музиката е живот, а любовта - музика. Оркестърът е моят живот, моята музика и моята любов. Той е всичко!”
Мигове от историята на оркестъра показа изложбата със снимки, а празникът продължи на площад “Николай Гяуров”с пускането на 5 бели гълъба, символизиращи петте десетилетия живот на Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев”. Водещият на тържествената програма Мариан Бачев прочете поздравителни адреси от президента на Р България Росен Плевнелиев, зам.-министъра на културата, Съюза на народните читалища, Софийската опера и балет, Съюза на българските музикални и танцови дейци, СОУ “Св.св. Кирил и Методий”, НЧ “Св.Св. Кирил и Методий”, НЧ “Васил Левски”, от Монтана, Троян, Ботевград и Градския духов оркестър на Ракитово. Аплодисменти предизвика дарението на Ротари клуб - Велинград от 6 броя нови музикални инструменти на стойност 3000 лева, връчено от президента на клуба Георги Аларгов.
Бурни аплодисменти и викове “Още, още!”, предизвика и съвместното изпълнение с музиканти и мажоретки от минали поколения на марша “Бдинци”, което доказа правилото: “Веднъж мажоретка и музикант - завинаги…!”. Заслужени аплодисменти имаше и за оперната певица Анета Барановска за великолепното й изпълнение на арията на Дороти из операта “Магьосникът от Оз” и за Мариам Маврова за прекрасно изпетите песни.
Безкрайни бяха и аплодисментите за танца на купите, плакетите и медалите, заслужено спечелени от музикантити и мажореткити през годините.
Плакети на признателност имаше за всички представители на поколенията, които са допринесли за 50-годишния юбилей, водени от Георги Хасърджиев. Беше спазена традицията и бяха връчени подаръци по повод завършването на абитуриентите музиканти и мажоретки: Йордан Коцев, Даниела Бъндева, Десислава Чаушева, Северина Клашнова, Яна Паунова и Мартина Апостолова.
Плакети с благодарност и огромни букети цветя от името на музикантите и мажоретките получиха диригентът на оркестъра Димитър Лазаров и художественият ръководител на мажоретния състав Биляна Масларова.
Тържественият концерт завърши с Дунавско хоро, на което се хванаха мажоретки, граждани и гости на Велинград.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола