Велинград - online - Ракитово предлага “еко мини вариант” на проекта “Сютка” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ракитово предлага “еко мини вариант” на проекта “Сютка”
Публикувано 2015-06-30 09:28:46 от Темпо

В дневния ред на сесията на 25 юни 2015 г. Общински съвет - Велинград трябваше да обсъди създаването на “Сютка-2015” - съвместно търговско дружество с Община Ракитово, което да работи за осъществяване на новия вариант на дългогодишния проект “Сютка”. В рамките на постоянните комисии преди сесията съветниците разгледаха проекта за дружествен договор, който определя като основна дейност реализацията на проекта “Сютка” - изграждане на ски писти и съоръжения, организиране на спортни прояви, туристическа, транспортна, хотелиерска, ресторантьорска, рекламна дейност и т.н.
Договорът предвиждаше равни вноски за началния капитал от 5000 лева и бъдещото търговско дружество да има двама съуправители, посочени от двете общини. Но в началото на заседанието точката бе оттеглена от името на вносителя - кмета на общината Иван Лебанов.
Причината за оттеглянето на проекта за решение е писмо от кмета на община Ракитово Любомир Петков, с което се иска да бъде обсъдено предложение, направено от ракитовските сдружения “Суткя” и “Ракитово за XXI век”. Тяхната идея предвижда създаване на идеен проект за нов вариант за ски комплекс “Сютка”. Новият вариант е мини, еко и съобразен с новите тенденции в областта на планинския туризъм в Европа, посочват неговите автори. Той слага акцент не само върху развитието на ски-зоната, а и върху възможностите за културно-исторически туризъм в региона.
Така нареченият “еко мини вариант” включва: * лифт от вилната зона на Ракитово през местността Дронтовица до Качаков чарк с дължина около 5 километра и с междинна станция в района на крепостта Кулата-Градот;
* лифт от Качаков чарк през местността Калето до връх Сютка с дължина около 6 километра и междинни станции в района на крепост Калето и Горно Пашово;
* една ски писта от връх Сютка до Качаков чарк, която по възможност да се спуска по старите горски пътища с цел минимално въздействие върху околната среда;
* поетапно социализиране на крепост Кулата-Градот, крепостта със светилище Пашино бърдо, историческата местност Ремово и крепост Калето.
Всички изброени идеи обхващат територии на община Ракитово. Сдруженията предлагат община Ракитово да обсъди с община Велинград възможностите за съвместни действия по две от точките - лифта от Качаков чарк до Сютка и ски пистата. Предлага се двете общини да дискутират възможностите за паралелно самостоятелно проектиране на още един лифт - от местността Клептуза до Качаков чарк, който ще минава и през територии на община Велинград.
За проектирането по предложения вариант община Ракитово ще търси фирма, която да го извърши за своя сметка, а полагащото се възнаграждение да бъде изплатено след намиране на инвеститор или на евросредства от оперативна програма.
Така направените предложения поставят под въпрос дали изобщо ще се стигне до съвместно дружество между двете общини или община Ракитово ще разработва самостоятелно новия еко мини вариант на проекта “Сютка”. И тъй като етапът на разговорите и преговорите ще продължи, ще следим темата в развитие.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води