Велинград - online - Апелативният съд реши делото за 13-те имами 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Апелативният съд реши делото за 13-те имами
Публикувано 2015-07-07 18:17:56 от Темпо

Имамите на Сърница и Пазарджик са освободени от наказателна отговорност, но с по-високи глоби
На 1 юли 2015 г. Пловдивският апелативен съд се произнесе по делото срещу 13-те пазарджишки имами за проповядване на антидемократична идеология. Съдът увеличи наказанието на сочения за лидер Ахмед Муса Ахмед от 1 на 2 години лишаване от свобода. От наказателна отговорност бяха освободени имамът на Сърница Саид Мутлу и на Пазарджик Абдуллах Салих. Двамата обаче ще трябва да платят по-високи административни глоби - по 4000 лева. За останалите обвиняеми Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа съдът потвърди наказанията, наложени от Окръжен съд - Пазарджик - административни глоби от 2 до 5 хиляди лева.

Преди произнасянето на съда, на последното заседание в Пловдив Апелативната прокуратура поиска по-строги наказания, а защитниците на осъдените пък пледираха за отмяна на наложените им наказания. Прокуратурата изнесе данни за среща в Мека през 2005 г., на която е присъствал и шейх от Саудитска Арабия. Част от подсъдимите са подписали там споразумение за създаване на организация, чиято задача е благотворителност, проповядване на идеите на исляма и подготовка на младежи за проповедници. По делото съществуват и документи за финансиране, както и бланки за отчет пред централата. На семинар в Истанбул през 2008 г. е бил приет план за България, обезпечен с 219 306 евро. Бюджетът е бил за създаването на фондации, сдружения, център за опознаване на исляма, читалище, издръжката на петима ученици, заплати за проповедниците. През 2009 г. са приети пет цели в плана за България. Една от тях е разкриване в България на клон на съществуващата в Холандия фондация “Ал Уахаб ал Ислам”. Сред останалите цели са изпращането на младежи за студенти в Саудитска Арабия.
Защитници и част от осъдените заявиха, че са готови да обжалват съдебното решение пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
На съдебното заседание в Пловдив присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който подчерта подкрепата на Главно мюфтийство за служителите на вероизповеданието. Показателен е фактът, че част от обвиняемите имами ден по-рано участваха в организирания от Главното мюфтийство протест пред Куршум джамия в Карлово. За собствеността на сградата, която е паметник на културата, тече съдебно дело между мюфтийството и община Карлово, а протестът значително повиши градуса на напрежението.
В деня, в който в Пловдив излязоха присъдите по делото на 13-те имами, в Пазарджик бе образувано друго съдебно дело. По него обвиняемите са 14 човека, включително Ахмед Муса, пропагандирали идеологията на Ислямска държава.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води